Извънредно: Станаха ясни имената на министрите в кабинета „Петков“!

България отблизо

Партиите на промяната стягат нов кабинет в съотношение 7-4-4-3, научи БЛИЦ от изключително информирани държавни източници.

Логично постигналата най-голям резултат на вота партия „Продължаваме промяната“ ще получи 7 министерски кресла. Сред тях са и най-апетитните – на финансите и на икономиката.

 

Служебните министри Бойко Рашков – МВР, Николай Денков – МОН е по-вероятно да продължи във ведомствата си. Военният министър Георги Панайотов също бил одобрен за постоянен министър, още повече, че е близък с Радев и има подкрепата на посолството на САЩ.

Както БЛИЦ разкри – Кирил Петков и Асен Василев проведоха една от първите си срещи с Корнелия Нинова в централата на БСП на „Позитано“ 20.

По тази причина на столетната партия ще се паднат социалното и здравното министерства. Вариантите там са Драгомир Стойнев или Георги Гьоков, а за мястото на Стойчо Кацаров – проф. Георги Михайлов, който бе водач на червената листа в Благоевград. От БСП настоявали и никакви хора на Мая Манолова, както и самата тя да не присъстват в разпределянето на местата по министерствата. Дуото Петков-Василев обаче не дали категоричен отговор по този въпрос.

Слави Трифонов много държал Любомир Каримански да получи пост в изпълнителната власт.
От ИТН този път формулирали твърдо и желание сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да заеме мястото на сегашния Димитър Радев, на когото му изтече мандатът.

Отделно ИТН има намерение да предложи младия си кадър Радостин Василев за спортен министър. Това са изключително неприятни новини за президента на БФС Борислав Михайлов, който ще бъде подложен на кръстосан обстрел.

В серия свои изяви, Радостин Василев прави на решето Михайлов и се стреми да го изхвърли от позицията, която заема.

В същото време от Промяната пък предложили да има отделно министерство на иновациите, коeто според тяхната програма трябваше да бъде в икономическото ведомство. Там за министър е харесана Деница Симеонова, която бе началник на кабинета на Асен Василев по време на министерстването му във финансовото.

От „Демократична България” ще получат министерството на правосъдието, а министър ще е Христо Иванов. Ген. Атанас Атанасов е гласен за ключов пост в службите. Министерството на околната среда е за Борислав Сандов, който е част от зелените в ДБ и вече потвърди пред Нова телевизия, че е бил на първите разговори с Петков и Василев, и дори каза: „Няма съмнение, че мислим като „Продължаваме Промяната”.

Енергийното министерство било сред най-обсъжданите сектори, като там за сега компромисен вариант бил водачът на ПП за Стара Загора – Радослав Рибарски, който се е занимавал с фотоволтаични проекти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *