ИЗНЕНАДА: Американските самолети няма да са бойни машини! Но ще струват двойно по-скъпо!

България отблизо

Главният секретар на президента Радев, полковник Димитър Стоянов заяви, че самолетите, които евентуално някога ще получим от САЩ няма да бъдат бойни машини, а ще могат да изпълняват само полицейски функции. 

Но първо да споменем, че според Димитър Стоянов, реалната цена на тези прословути 8 „изтребителя“ няма да бъде 1 милиард и 800 милиона лева, както се предвиждаше в разрешението, дадено от Народното събрание. Полковник Стоянов обяснява, че тя ще достигне, и най-вероятно ще надхвърли, сумата от 3 милиарда лева. Защото стойността на сключената от българското правителство сделка за 8 самолета F-16, е изключително висока. Нашата държава, според този контракт, трябва да плати за тях цели 2,5 милиарда лева. Към тази сума, обаче, трябва да се прибави 20% ДДС и още 3% мито. Така сумата става около 3 милиарда и 100 милиона лева. Излиза, че един от тези самолети ще ни струва около 388 милиона лева. А на Бахрейн американците продадоха не полицейски, а бойни машини за 248 милиона лева парчето. Тоест, на нас ни продават тези „изтребители“ със 140 милиона по-скъпо.

Това се нарича пладнешки грабеж. Но ето какво казва самия Димитър Стоянов за това, което се очаква да получим от Щатите:

Какви са очакванията:
– да получим самолет само за Air policing,/с полицейски функции/, без способности да поразява мишени въздух-земя
– орязване на подготовката, както на летателния, така и на техническия състав
– орязване на способностите на техническия състав и непредоставяне на контролна апаратура
– без предоставяне на технология за проверки на въоръжение

За всичко това ще се плаща допълнително и реалната цена на контракта ще стигне, а вероятно ще надхвърли 4 млрд. лв.“

Ето това се очаква да получим. Нищо и половина за баснословната за бедна България сума от над 4 милиарда лева. Толкова за нашите „приятели“ от САЩ.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *