Изненада: Висшият адвокатски съвет призова парламента да отмени избора на членове на Конституционния съд

България отблизо

Висшият адвокатски съвет призова Народното събрание да отмени решението си за избор на конституционни съдии поради неговата явна противоконституционност. Това се казва в декларация, приета единодушно на извънредно заседание на Съвета.

В текста се казва още, че Висшият адвокатски съвет подкрепя изразената позиция на адвокатските колегии и правната общност от страната относно проведения от 49-ото Народно събрание избор на конституционни съдии.

Призовават се и новоизбраните за конституционни съдии да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран за избора им.

Висшият адвокатски съвет проследи процедурата по избор на конституционни съдии от 49-ото Народно събрание с внимание и тревога, са записали в декларацията си от съвета.

Качествата и условията, на които следва да отговарят членовете на Конституционния съд, са пряко обусловени от неговите функции. Ето защо Конституцията прокламира, че за съдии в Конституционния съд се избират юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. Високите нравствени и професионални качества следва да са получили максимално и еднозначно признание, се посочва в декларацията.

Само преди месец по повод обсъждането на промени в Конституцията на Република България народното представителство декларира, че ще бъде променен начинът, по който се номинират, изслушват и се избират членовете на висши държавни органи. Тази политическа декларация намери нормативен израз в новата разпоредба на чл. 91 „б“ от Конституцията, съгласно която при този избор Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост на органите. Вместо това Народното събрание само формално спази процедурата, но по същество легитимира предварително взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии, се отбелязва още в декларацията.

В нея пише още, че прякото излъчване на изслушването на кандидатите не доведе до действителна прозрачност на избора, допълва БТА. Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на обсъждането на кандидатурите, представителите на правната общност – адвокатурата, върховните съдилища и академичните среди. Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля, се допълва в позицията на Висшия адвокатски съвет.

Вчера адвокатски колегии от страната излязоха с обща позиция във връзка с процедурата по избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В позицията си те призовават депутатите да отменят решенията си от 19 януари за избор на конституционни съдии. Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Днес към тях се присъедини и Софийската адвокатска колегия. И според столичните адвокати Атанасова и Белазелков ще покажат политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която този избор ги натоварва да бранят.

Софийският адвокатски съвет очаква с действията си народните представители и органите с правомощия в процедурата за избор на конституционни съдии да работят за съхраняване на престижа, професионалния характер и независимостта на Конституционния съд, а не той да бъде дискредитиран непоправимо като пазител на основния закон чрез противоконституционното попълване на състава му, обявиха оттам.

Източник Дир.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *