Изненада: Владимир Путин заговори за възраждането на най-големият страх на САЩ!

Свят

Руският президент Владимир Путин в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин” по телевизия“ Русия 1 ”заяви, че стремежът към ново обединение на страните и възраждане на бившия Съветски съюз е съвсем естествен. И то по две основни причини.

Първо, “фобиите от миналото” и желанието на страните да правят приятелство със САЩ, вече се преодоляват в държавите от постсъветското пространство. Хората и елитите разбират, че Русия отново е устремена към по-добро бъдеще. Бъдеще, в което страните и народите ще си сътрудничат на взаимноизгодна и приятелска основа, а не под формата на някакъв политически или военен диктат, обяснява руският държавен глава.

Второ, постепенно започва да си пробива път разбирането, че едно ново обединение на страните от бившия Съветски съюз, което Западът нарича възраждане на СССР, ще е от полза за всички. Защото разпокъсаните и оставени на милостта на САЩ малки държавици от постсъветското пространство, ще получат нови възможности за сътрудничество, ново самочувствие на държави, които са суверенни и принадлежат към могъщ съюз, на който американците не могат да дават каквито и да било заповеди. Особено важен е и фактът, че ще се случи чувствително вдигане стандарта на живот на хората в цялото обединение. Защо, задава въпрос Путин, само страните от Европейския съюз да могат да се обединят, а другите да нямат това право?!

„Трябва да кажем това направо: преодоляването на някои страхове от миналото, които сковаваха междудържавното сътрудничество досега, неизбежно води до разбирането, че обединяването на усилията на страните и народите от бившия СССР е в полза на всички“, предава думите на Владимир Путин уважаваната информационна агенция ТАСС.

Нещо повече. Владимир Путин отбеляза, всички участници в интеграционните процеси между страните от постсъветското пространство усещат тези предимства – навсякъде страните се опитват да повишат своята конкурентоспособност чрез обединяване на силите си.

„За републиките от бившия Съветски съюз това е нещо абсолютно естествено“, подчерта президентът Путин.

„Ние имаме общ език за междунационална и междудържавна комуникация – това е руският език. Във всички страни от постсъветското пространство владеят руски език. Това е огромно предимство. Имаме обща транспортна инфраструктура, енергетиката и комуникациите също са свързани, защото са наследени от една обща държава. Това е още едно огромно предимство, което може да облекчи и ускори интеграцията между нашите държави“, добави президентът Путин

По неговите думи, западните колеги „доскоро дори изобщо не искаха да говорят“ с Евразийския икономически съюз. Владимир Путин подчерта, че това е именно икономическо, а не политическо или военно обединение. Руският президент изрази мнение, че на Запад просто се страхуват от конкуренция.

„Те не искат растеж или увеличаване възможностите на своя конкурент. Но ние искаме това, защото такъв е начинът да увеличим благосъстоянието на нашите народи. Следователно тук няма нищо изненадващо, освен че все още не сме напреднали по този път толкова, колкото бихме могли и бихме искали да напреднем. А и ще сме много по-ефективни, ако осъществим това начинание „, подчерта руският президент.

През февруари Владимир Путин заяви, че именно Русия е наследник на СССР и това е очевиден факт, който никой не може да оспорва, пише в своя статия уважаваната руска информационна агенция „Взгляд“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *