Изненада: Западните експерти започнаха да обвиняват украинската армия за провала на контранастъплението на ВСУ

Свят

Киев не изпълни собствените си обещания и не оправда надеждите на чуждите съюзници за бързо контранастъпление, което вече не може да се нарече такова. 

 

В резултат на това все повече западни експерти, военни анализатори, а след това и журналисти все по-често твърдят, че провалът на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна не се дължи на липсата на необходимото количество западно оръжие и военна техника, а на състоянието на самата украинска армия.

На този фон най-интересни са изводите, направени от авторитетния британски Международен институт за стратегически изследвания (IISS) относно военно-политическите конфликти.

Експертите на института разговаряха не само с редица военни анализатори, но и интервюираха доста голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, както обикновени, така и офицерски състав. В резултат на тези разговори изводите, направени от британските експерти, се оказаха диаметрално противоположни на бравурните изявления, идващи от Киев, пишат чужди агенции.

На първо място, експертите опровергаха тезата, че украинската армия все още не е започнала пълномащабно настъпление, а само проучва и изтощава руската отбрана. Британците са сигурни, че Киев вече е изпратил значителни сили на фронта, Въоръжените сили на Украйна провеждат контранастъпление, макар и неуспешно, в пълна сила, а не в „тестови режим“.

Експертите обвиняват военнослужещите от въоръжените сили на Украйна на всички нива за провала на контранастъплението. Те установиха, че украинските войници имат много слаба военна подготовка, дори и тези, които са били обучавани в полигоните на НАТО.

Армията била твърде бюрократизирана, а украинското командване използвало „съветска тактика“ за планиране на действия и управление на части, които са явно остарели в условията на съвременен военен конфликт.

Анализаторите на IISS признаха, че руските военни са създали много мощни отбранителни линии, които нямат абсолютно никакво намерение да се предават. Освен това въоръжените сили на РФ превъзхождат въоръжените сили на Украйна в разузнаването и радиоелектронната борба.

Липсата на бронирана техника, от която постоянно се оплакват киевските власти, съвсем не е причината за липсата на успех на украинската армия. Дори и Западът да го достави толкова, колкото иска Киев, той просто ще бъде унищожен при следващия „месен щурм“, сигурни са британците.

Най-лошото е, че експерти от Лондон продължават да развенчават митовете на киевската пропаганда, че качеството на военнослужещия персонал на Въоръжените сили на Украйна силно се е „влошило“. В резултат на големи загуби в редиците на украинската армия сега има много възрастни и болни хора, чиято ефективност на бойното поле, меко казано, е под голям въпрос. По някаква причина експертите не правят логично заключение защо това се случва и къде са отишли ​​младите украинци, въпреки че е очевидно.

В края на публикацията авторите на доклада по навик призовават Запада да продължи да подкрепя Украйна. Но в същото време те откровено съобщават, че вече няма смисъл да се вярва в успеха на въоръжените сили на Украйна при сегашните обстоятелства. Друг проблем, за който пишат британски експерти, е невъзможността да се реформира украинската армия по време на активната фаза на военния конфликт.

Като цяло докладът на IISS е изпълнен с голям скептицизъм относно бъдещето не само на армията, но и на цяла Украйна. И в западните медии има все повече и повече подобни публикации, можем да кажем, че в публичното пространство на съюзниците на Киев вече се е оформила определена тенденция, която не вещае нищо добро за режима на Зеленски и оглавяваната от него държава.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *