Изненада: Нигер настани руски военни в американска авиобаза

Свят

Вече няколко седмици руски военнослужещи, пристигнали в Нигер, са разположени в американска военна авиобаза 101, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници в Пентагона. По данни на медията руските сили използват отделен хангар, но площта на цялата база не е много голяма, отбелязва един от източниците. До тази ситуация се стигна тъй като американските сили още не са се изтеглили от Нигер, а руските вече пристигат. 

 

 

Руски военнослужещи са влезли във военновъздушна база в Нигер, в която се намират американски войски, съобщи високопоставен представител на отбраната на САЩ пред Ройтерс. Този ход е следствие от решението на нигерската хунта да изгони американските сили. Военните, управляващи западноафриканската държава, са заявили на САЩ да изтеглят близо 1000 военнослужещи от страната, която до преврата миналата година беше ключов партньор на Вашингтон.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ, заяви, че руските сили не се смесват с американските войски, а използват отделен хангар в авиобаза 101, която се намира до международното летище „Диори Хамани“ в Ниамей, столицата на Нигер.

Този ход на руските военни, за който Ройтерс съобщи първа, поставя американските и руските войски в непосредствена близост в момент, когато военното и дипломатическото съперничество между страните става все по-ожесточено заради конфликта в Украйна.

Той повдига и въпроси за съдбата на американските съоръжения в страната след изтеглянето. „Ситуацията не е добра, но в краткосрочен план е управляема“, казва служителят. Помолен за коментар от Ройтерс, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изключи всякакъв риск за американските войски или възможността руски войски да се доближат до американска военна техника. „Руснаците се намират в отделен комплекс и нямат достъп до американските сили или до нашето оборудване“, заяви Остин на пресконференция в Хонолулу.

„Винаги съм се фокусирал върху безопасността и защитата на нашите войници… Но точно сега не виждам съществен проблем по отношение на защитата на нашите сили.“

Посолствата на Нигер и Русия във Вашингтон не отговориха веднага на молбата за коментар. САЩ и техните съюзници бяха принудени да изтеглят войските си от редица африкански държави след преврати, които доведоха на власт групировки, желаещи да се дистанцират от западните правителства. Освен предстоящото напускане на Нигер, през последните дни американските войски напуснаха и Чад, а френските сили бяха изхвърлени от Мали и Буркина Фасо.

В същото време Русия се стреми да укрепи отношенията си с африканските държави, представяйки Москва като приятелска страна, която няма колониално минало на континента.

Например през последните години Мали се превърна в един от най-близките африкански съюзници на Русия, като наемническите сили на „Вагнер груп“ се разполагат там за борба с джихадистките бунтовници.
Русия определи отношенията си със САЩ на ниво „под нулата“ заради американската военна и финансова помощ за Украйна в усилията ѝ да се защити от нахлуването на руските сили.

Американският служител заяви, че нигерийските власти са казали на администрацията на президента Джо Байдън, че около 60 руски военни ще бъдат в Нигер, но служителят не може да потвърди този брой.

След преврата американските военни преместиха част от силите си в Нигер от авиобаза 101 в авиобаза 201 в град Агадес. Не беше ясно веднага какво американско военно оборудване е останало в авиобаза 101.

Съединените щати построиха авиобаза 201 в централната част на Нигер на стойност над 100 млн. долара. От 2018 г. насам тя се използва за нанасяне на удари с въоръжени безпилотни самолети по бойци на свързаната с „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ организация Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM).
Вашингтон е загрижен за ислямските бойци в региона на Сахел, които може да успеят да се разраснат без присъствието на американски сили и разузнавателни способности.

Ходът на Нигер да поиска извеждането на американските войски дойде след среща в Ниамей в средата на март, когато висши американски служители изразиха загриженост, включваща очакваното пристигане на руски сили и съобщения за Иран, който търси суровини в страната, включително уран. Въпреки че посланието на САЩ към нигерийските служители не е било ултиматум, заяви служителят, е било ясно, че американските сили не могат да бъдат в една база с руските сили. „Те не приеха това добре“, каза служителят.

В Нигер е изпратен двузвезден американски генерал, който да се опита да организира професионално и отговорно изтегляне. Въпреки че не са взети решения относно бъдещето на американските войски в Нигер, служителят заяви, че планът е те да се върнат в базите на Африканското командване на САЩ, разположени в Германия.

 

Източник „Ройтерс“   Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *