Изненада: Пентагонът купува горива, произведени от руски нефт

Свят

Пентагонът купува горива, произведени от руски нефт, от гръцката рафинерия Motor Oil Hellas, която се снабдява от турски нефтохранилища. Дълга верига посредници позволява да се скрие „руската“ следа и горивата да се продават въпреки санкциите, разкрива Washington Post в своя публикация.

Разследването показва как Motor Oil Hellas купува нефтопродукти за Пентагона, директно от брега на Егейско море в Гърция, след като собствеността върху тях е променяна няколко пъти – чрез дълга поредица посредници с участието на ОАЕ и Турция. Това позволявало да бъде прикрита „руската следа“.

Пентагонът е подписал и нови договори на стойност почти 1 милиард долара с гръцката рафинерия, откакто забраната на САЩ за руски внос влезе в сила през март миналата година, показват федерални данни за договори.

Освен това от февруари повече от 1 милион барела реактивно гориво от Motor Oil Hellas също са отишли ​​до държавни и корпоративни купувачи в Италия, Франция, Испания и Великобритания, според записите за доставка.

Изданието описва подробно схемата, по която Пентагонът се ползва от руските нефтопродукти

От Пентагона заявили за вестника, че отговорността за спазването на санкциите пада върху самите доставчици.

От Washington Post не са успели да определят точното количество руски нефтопродукти, закупени от Пентагона. По данни на изданието, от момента на налагането на санкциите върху руския нефт, Пентагонът е подписал с гръцката рафинерия договори на сума почти 1 милиард долара.

На пръв поглед снабдяването на гръцката рафинерия Motor Oil Hellas на Егейско море с мазут от корабния терминал Dortyol в Турция изглежда потвърждава изявленията на Белия дом и европейските лидери, че ембаргото върху руския петрол работи по план, лишавайки президента Владимир Путин от решаващи приходи за финансиране на военната му агресия в Украйна. Фактът обаче, че тези пратки съдържат материал с произход от Русия, подчертава пропускливостта на санкциите и неуспеха да бъдат агресивно наложени.

Количествата мазут, изпратени от Dortyol до Motor Oil Hellas, и индустриалната практика за смесване на продукти от различен произход, докато се съхраняват, гарантират голямо количество продукт от Русия в сместа, според експерти от индустрията с дълбоки познания за петролните потоци и правила за санкции, които са прегледали данните за доставка и търговия по искане на The Post.

„Не виждам друго възможно заключение освен това, че руското гориво отива в Motor Oil Hellas“, каза Робърт Ауерс, моделиращ рафинерии и пазарен анализатор на рафинирани горива в изследователската фирма RBN Energy, който проучи констатациите на Post.

Претоварният комплекс Шесхарис в Новоросийск, Русия – един от най-големите нефтени товарни комплекси за претоварване на нефт и петролни продукти в Южна Русия. Съоръжението е в експлоатация от 1964 г. (Виталий Тимкив/Sputnik/AP)

Представител н Агенцията по отбранителна логистика на Пентагона, която се занимава със закупуването на горива за армията на САЩ, заявил за изданието, че службата му не знае за никаква „руска следа“. Според него отговорността е на доставчиците, включително Motor Oil Hellas.

 

 

От Motor Oil Hellas отричат да са купували руски нефт и заявяват, че целият им внос е „сертифициран като неподлежащ на санкции“.

Украински медии припомнят, че САЩ, Великобритания, Канада и Япония въведоха пълно ембарго на вноса на руски нефт още в началото на руското нахлуване в Украйна. В края на май 2022 г. към ембаргото се присъедини и ЕС, като остави няколко изключения. От 3 декември 2022 г бе наложен и таван на цената на руския нефт от 60 долара за барел.

Руски нефт продължават да купуват страни като Китай, Индия и Турция.

Източник: washingtonpost.com

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *