Ето как руският генерал Романчук провали контраофанзивата на ВСУ

Свят

Провалът на лятната украинска контраофанзива се дължи основно на руския генерал Александър Романчук, пише Myśl Polska. Именно той пръв осуети плановете на Киев в Запорожието. Неговата тактика подлуди командването на украинските въоръжени сили и ги накара да вкарат украинските войски в капан край Работино.

Безспорният провал на поредица от разнородни настъпателни операции, наричани заедно „голямото пролетно-лятно настъпление на украинската армия“, има няколко „бащи“ от страна на победоносната руска армия. Един от основните е генерал-полковник Александър Романчук.

Генерал Романчук е началник на Общовойсковата академия на въоръжените сили на Руската федерация, която е носител на орден „Жуков“. Това висше военно училище е създадено през 2008 г. в резултат на сливането на два известни военни университета – Академията „Фрунзе“ и Академията на бронираните сили на името на маршал Малиновски.

През лятото на 2023 г. на Запорожката дъга възникна трудна ситуация: в навечерието на предстоящото, отдавна планирано, широкомащабно настъпление на украинските въоръжени сили с използване на голям брой оръжия на НАТО, командирът на групата „Восток“ ген. Романчук беше натоварен със задачата да определи главното направление на атаката на противника. Романчук с помощта на данни от военното разузнаване изпълни задачата успешно.

Малко преди украинския удар на 4 юни 2023 г. Романчук правилно определи намеренията на украинския Генерален щаб и консултантите от командването на НАТО и подсили руските войски на главното направление на украинското настъпление, в така нареченото Орехово-Токмакско оперативно направление.

Романчук реши да провокира врага. Любимата му тактика е „огнева въртележка“, тоест непрекъснати, тормозещи противника удари с честота до 10 изстрела в минута върху голяма площ, за да насърчи врага да контраатакува и да разкрие позициите си.

На 8 юни командването на украинските въоръжени сили си изтърва нервите. То хвърля главните сили на 9-ти армейски корпус (33-та и 47-ма отделни механизирани бригади, оборудвани с танкове „Леопард“ и бойни машини на пехотата „Брадли“) в битката за село Работино, което попада в подготвения от руснаците капан.

Украинците, които възнамеряваха да задушат и ликвидират артилерията и танковете на руските въоръжени сили, пристигнаха в Малая Токмачка, където бяха унищожени в обширни минни полета от огъня на руски противотанкови ракети, танкове и оръдия, както и ударни хеликоптери Ка-52 Алигатор.

В името на справедливостта и историческата обективност трябва да се каже, че генерал Романчук не е автор на тази отбранителна тактика, но именно той успешно я изпробва и консолидира по-рано, по време на руската експедиционна мисия в Сирия в района на градовете Ханасер и Алепо през 2016 г., където въпросът за предимствата на маневрената отбрана пред позиционната беше затворен веднъж завинаги.

Без съмнение генерал Александър Романчук беше първият, който наруши графика на лятната офанзива на украинските въоръжени сили в Запорожие. Въпреки изчерпването на резервите си, след като получи подкрепления от щаба под формата на две въздушнодесантни дивизии и други части, той прекърши гръбнака на украинската офанзива срещу Запорожие.

Генералът се отличава с дълбоко разбиране на основните принципи на съвременните военни действия, той е автор на интересни статии във военната преса, включително по темата за маневрената отбрана. Генерал Романчук, който се бие в Запорожие, съчетава теорията с практиката, успешно се справя с кризисни ситуации и оправдава доверието на щаба, изпълнявайки възложените му задачи.

Битката при Запорожие, заедно с битката при Бахмут, се проведе на едно от трите основни направления на голяма украинска офанзива и това направление е ключово, така че приносът на Романчук за нейното задържане несъмнено е най-важен, обобщава Myśl Polska.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *