Изненада: Руската ваксина пак надмина западната!

Свят

Ефективността на руската ваксина „Спутник V“, според междинните резултати от изследванията, надвишава 95% на 42-ия ден след приложението на първата доза от препарата, при условие че пациентът е получил втората.

Това се твърди в профила на ваксината в „Туитър“ и в съобщение, публикувано от Руския фонд за преки инвестиции.

„Според анализа, ефективността на „Спутник V“ на 28-ия ден след получаване на първата инжекция (7-ия ден след получаване на втората инжекция) е била 91,4%. Предварителни данни за доброволците на 42-ия ден след първата инжекция (еквивалентно 21 дни след втората инжекция), когато доброволците вече са формирали стабилен имунен отговор, показват ефективност на ваксината над 95%“, се уверява в съобщението.

Както уточниха от Руския фонд за преки инвестиции, 40 хиляди доброволци сега участват в третата фаза на клиничните изпитвания в Русия, от които над 22 хиляди са получили първата инжекция, а над 19 хиляди са получили както първата, така и втората.

„Към 24 ноември, в хода на проучването на „Спутник V“, не бяха открити неочаквани нежелани събития. Някои от ваксинираните имаха краткосрочни нежелани събития, като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, включително повишена температура, слабост, умора, главоболие“, отбелязват от фонда.

Получените данни ще бъдат публикувани от изследователския екип, разработващ „Спутник V“, в едно от водещите международни рецензирани медицински списания. В края на третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината научният център „Гамалея“ щял да осигури достъп до пълния отчет за изпитванията.

Трета фаза на клиничните изпитвания също е в ход в Беларус, Венецуела, Обединените арабски емирства и редица други страни, втора и трета – в Индия.

Междувременно руските власти обявиха, че ще започнат да доставят ваксината в чужбина през януари. Ваксината ще е безплатна за руските граждани, докато цената ѝ на международните пазари ще бъде около 18 долара общо за първата и втората част на ваксината.

Tagged

1 thought on “Изненада: Руската ваксина пак надмина западната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *