Проф. Витанов: Руската армия напредва по-бързо и сломява последните боеспособни дивизии на ВСУ!

Свят

Сражението за Словянск – Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си почна. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега. Причината е че Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Обаче руската армия почна настъпление по на север – откъм Изюм. Това е интересно.

Целите са 2: прекъсване на западните логистичните линии на Словянск-Краматорската групировка на украинската армия чрез удар от север и да не забравяме 2. завземане на територия за разполагане на логистиката за удар срещу Харков. Разбира се, украинската армия оказва ожесточена съпротива. Придвижването на руската армия на юг от Изюм е свързано с директна опасност от котел при Словянск и Краматорск. Затова украинците са изградили 2 отбранителни линии там

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие – Сидорово – Маяки – Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Очаква се линията да бъде пробита след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия – Новониколаевка – Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро.

Малко отклонение тук. Сумарната численост на украинската групировка в Донбас е около 50 000 човека. Никак не е малко. Като численост това са 5 пълни дивизии, натъпкани в не много голям район. Юрдек пашите реват, че не съм знаел, че украинската армия имала бригадна организация. О, знам, генерал-пашалар ефендилер, знам. Общата численост на групировката е добре да се брои на дивизии, защото те украинските бригади там далеч не са пълни, а и оредяват всеки ден. Та, украинската армия има численост за юростна съпротива в Донбас. Сражението ще е жестоко. Това са последните високобоеспособни части на украинската армия.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Акцента отива върху Соледар, тъй като превземането му ще пробие отбранителната линия и ще постави Бахмутската украинска групиронка в тежко положение. Писах ви, без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбас е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руската армия вече превзе Пески. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са вече града. Започват битките вътре из кварталите. Много бързо стигнаха руснаците до Авдеевка. Очаквах повече съпротива. Накрая донбаската украинска групировка ще бъде стегната в клещи в Словянк и Краматорск.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина. Има и опит за руско настъпление от север, една от целите на което е пресъсването на тези логистични линии

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Окомплектовката на украинската армия е под 50% от необходимата. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украйна. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм – нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск. Обаче руснаците си подготвят полека логистиката за атака на Харков.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Украинците бомбардират един мост в Херсон и още един, по на север. Обаче има и трети мост, без да броим понтонните мостове, които руснаците направиха. Руснаците прехвърлят доста части в това направление. Да не се случи тъй, че вместо украинска контраофанзива към Херсон, да гледаме руска офанзива към Запорожие и Кривой рог. Гледаме и чакаме украинската контраофанзива.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма контраофанзива.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 29 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Чакам да науча името на генерала-юнак, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Много ще ми е интересен, защото ще хвърли войничетата си без окомплектовка и без опит на явна смърт. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата.

Сега кратка бележка. Ама откъде са ти данните за украинските данни, ама дай си източниците на информация, ама напиши ни сводка и ни я дай, пък ний ще решим какво от нея да кажем, а ти си мълчи. Какво да пиша тук – аматьори. Писах ви – украинската армия може да си позволи едно настъпление към Херсон. Все още може, докато руснаците не са напълнили плацдарма с части за офанзива. Казах ви и какво се очаква да стане при това настъпление. Казах ви го с една дума – Сталинград. И помнете – след Сталинград винаги идва Харков.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е – народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша. Знаете, че думата, която употребявам е – аматьорщина. Натовските армии сериозно трябва да се поучат от тази аматьорщина.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден дванадесети)

……Мъдрият владетел не се вълнува от това, дали ще го познават хората, а от това – достоен ли е да знаят за него хората. Той не се вълнува от това, дали ще го познават съседните владетели, а от това, дали тоъ познава съседните владетели. Вълнува го не дали подчинените познават своите началници, а дали началниците познават своите подчинени. Владетелят се вълнува не от това дали низините познават тези, които са на върха, а от това, дали тези, които са на върха, познават низините…..

Да видим сега какво е у нас. Няколко прости въпросчета с очеваден отговор. Колко от нашите най-висши политици са достойни да знаят хората за тях? А познават ли висшите ни политици висшите политически кръгове в околните държави? Началниците познават ли своите подчинени, след като началниците се сменят след идването на всяко правителство? А низините, какво да кажем за низините. Тия, които са на върха познават ли какво става из низините?

Ама откъде е това бе Витанов. Да знаете, императорът Тайцонг от династията Тан почитал двама учителя – Конфуций и Кунгфуций. Кунгфуций бил много полезен на бойното поле. Другият бил, за да се научи императорът да разбира чиновничеството и политиците. Добре се научил. Създал такава устойчива бюрократична машина на китайската империя, че каката У-Хоу не могла да я разбие 20 години, въпреки, че назначавала калинка след калинка. Конфуцианското чиновничество е голяма работа. Стига да знаеш, как да го управляваш.

Ама как да го управляваш ? Питаме Много големите познавачи и по-специално, оня , със статуята до Галилей в сумрака на Флоренция до реката.

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесети)

…Всички са готови да умрат за вас, когато изгледите за скорошна смърт са отвъд хоризонта…..

Да наречем това Ура-ефект. Ура-ефектът е ясно видим при направата на нови партии. Подшушне някой обработен социолог, че партията има перспектива и у-ра-а-а-а, течем натам. Дойдат избори, партията не вземе властови позиции – няма какво да мрем за тия, давай следващите. А кои са следващите – а, да социозозите Х и У ни подшушнаха на ухо.

А какво да направим, за да не се лутаме. Ето

Теорема за провала на Витанов: Добрият анализ на миналия провал е в основата на идващия успех.

Понеже в Германия много ме караха да чета Хегел и Маркс, формулировките ми са все едни диалектически такива. Но стига толкова.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *