Изненадите нямат край: И Цацаров цъфна в „Апартаментгейт“! Този път ще се намеси президентът!

България отблизо

Освен че ще проверява Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов, интересно е дали главният прокурор Сотир Цацаров ще пропусне повода да провери и себе си и съпругата си.

По данни на „Бивол” от 21 ноември 2012 г., през 2008 г. Цацарови са купили имот, в чийто нотариален акт е отразена цена 120 пъти по-ниска от реално платената. Това каза в интервю за Фрогнюз адв. Михаил Екимджиев.

Тази информация не беше отречена от Цацаров, продължава адвокат Екимджиев. В интервю по Би Ти Ви Цацаров обясни, че семейството му едва ли не, било принудено да подпише документите с невярно съдържание от продавачката, която държала да се впише фиктивната цена. При изслушването на Цацаров от ВСС преди встъпването му в длъжност, бе поставен въпрос от адвокат Екимджиев, свързан с тази придобивка на Цацаров. Коментарът му беше в смисъл: „Нищо нередно не съм направил, законът позволява това”.

Действително законът позволява имоти да бъдат придобивани на данъчна оценка, но не позволява да има разминаване между вписаната в нотариалния акт данъчна оценка и реално платената продажна цена. Това е неправомерно, тъй като на първо място е измама спрямо фиска, понеже се спестяват значителни такси, дължими за нотариалната сделка. На второ място– продавачът спестява данъците, които би платил върху реалната цена на имота. На трето място, тази „симулация“ е много удобно прикритие на доходи с неясен произход – много по-лесно е да оправдаеш посочената в нотариалния акт цена от 50 хиляди, отколкото реалната цена от 500 хиляди.

И тъй като сме започнали с евтините апартаменти на властта, защо от Цветанов не минем през Пламен Георгиев, роднините на Сарафов и да стигнем направо до Цацаров. Тук ще възникне отново ключовият въпрос с абсурдния конституционен статус на главния прокурор, който не дава възможност друг прокурор и разследващ орган да го проверява и да образува наказателно дело срещу него, дори при откровени данни за престъпление. Тъй като всички прокурори и разследващи органи са му подчинени,  Цацаров може да отмени всяко тяхно постановление, с което се възлага подобна проверка или му се повдига обвинение. Понеже говорим за престъпления, много интересно е какво е написано в декларациите на Цацаров и неговата съпруга пред нотариуса. Според действащия Наказателен кодекс вписването на неверни данни относно цената на продавания имот е престъпление. Чудесно е, че Цацаров възлага проверка, но е добре в списъка на лицата, които ще бъдат проверявани, той да е на първо място.

Да припомним, че преди години, когато избухна скандалът с шестте апартамента на Цветанов, поне за два от тях не получихме задоволително обяснение. Тогава Борисов пощади Цветанов и резултатът от това е, че Цветанов с новопридобития си апартамент, за пореден път, точно преди избори, торпилира общественото доверие в партията на Борисов. Точно този пример е емблематичен, че нарушенията на добрите политически нрави, на закона и на морала, не бива да бъдат толерирани. В противен случай те се възпроизвеждат като рецидиви, съсипвайки най-вече държавата.

Смятам, че този път ще се намеси и президентът. Не съм сигурен, че ако не беше снел политическото си доверие от Пламен Георгиев, последният щеше да се оттегли в отпуск и да бъде проверяван от прокуратурата. Това, което прави президентът е акт на разграничение от институции, които са с тежки съмнения за корупция. Така че няма да има нищо чудно, ако той се намеси в случая с Цацаров.

Tagged

1 thought on “Изненадите нямат край: И Цацаров цъфна в „Апартаментгейт“! Този път ще се намеси президентът!

  1. Задушаваща смрад от всички герберасти на всички нива в държавата . Буквално не се диша . Главен прокурор с такава проява и нелепи обяснения и оправдания ?!?!?!?!?!?!? И тоя ще проверява другите като него ?!?!?!?!? Къде е ЕС , какво представлява ЕНП ? Явно са мошеници от най-висока класа ! Тая днешна действителност се разминава с всички понятия за здрав разум , да не говорим за някаква справедливост . Цялата управленска герберастка клика , начело с Бойко Методиев Борисов са за Народен съд !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *