Икономист: Не давайте пари на пенсионерите ни, ще фалират държавата! Пенсиите трябва да се намалят!

България отблизо

Казах, че пенсиите трябва да се намалят, ако нещата с коронакризата се влошат. Слава Богу това не се случва, но за увеличение на пенсиите трябва да се мисли след март догодина.

Това каза икономистът доц. Красен Станчев по повод темата за увеличението на пенсиите. „Дефицитът в бюджета е над 1 млрд. лева. Има намаляване и на приходите в НОИ с минимум 30% от началото на пандемията. Всичко може да си говорим и да напишем, дори и минимална пенсия 1000 лева. В началото ще има пари, но после ще се хванем за главите, защото правителството ще напечата едни пари, ще се вдигне инфлацията и тези пари ще бъдат издухани през комина. Ще стане като февруари 1997 година“, прогнозира той. „Всяко едно правителство харчи като за последно в края на мандата си и сегашното не се различава. В момента върви едно предизборно купуване на гласове, дават се пари за всички и всичко. Това не се знае как ще свърши и може да доведе до сериозни проблеми във фиска на държавата. Отново ще повторя, че може да се стигне до ситуацията от началото на 1997 година – държавата да фалира.

Говори се, че трябва да се отложи плащането на някои данъци, но това трябваше да се направи още в началото на пандемията. В момента това може да се приложи за коропоративните данъци и да се оставят хората да се оправят сами“, каза още доц. Станчев.

А ще имаме ли изобщо право на живот и да мрем ли, икономистът не уточни.

 

loading...

Tagged

2 thoughts on “Икономист: Не давайте пари на пенсионерите ни, ще фалират държавата! Пенсиите трябва да се намалят!

  1. Аз също съм икономист. С около 40 години стаж. Как разпознавам лошите икономисти от добрите? Лошите икономисти винаги предлагат съкращаване на разходите. Добрите икономисти винаги намираме начин да увеличим приходите!

  2. Предлагам г-н К. Станчев да дари половината от доходите си на пенсионни фонд, за да подпомогне държавата.
    Иван Симеонов, инженер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *