Икономист: 15 млрд. евро повече от инвестираните, са „изтекли“ от България за 10 години

България отблизо

Страната ни е постигнала  най-малък ръст на брутния вътрешен продукт в сравнение с всички страни от бившия социалистически блок, които са членове на Европейския съюз, показва статистиката.

Данните бяха изнесени от икономиста Гарабед Минасян по време на конференция за данъчната система на страната, организирана от КНСБ, съобщава Дарик.

„Този приръст на този БВП е най-ниският от всички страни от бившия социалистическия лагер. Средният темп на приръст на тези 9 страни е 29%. Като например Румъния има 33% – да не забравяме, че в началото на века с Румъния тръгнахме рамо до рамо с подобни показатели на БВП на глава от населението. Сега  18 години по-късно тя ни изпреварва с 1/3“, подчерта Минасян. Друг проблем, според него, е изтичането на капитали.

15 млрд. евро повече са „изтекли“ от България за последните 10 години, в сравнение с чуждестранните инвестиции в страната.   „Условията за инвестиране в страната не са  благоприятни. Капиталовият пазар у нас не работи. Тези, които имат капитали, няма къде да ги инвестира. Действащият Паричен съвет у нас подпомага спекулативни операции на финансовия пазар. Това, което трябва да се отбележи, е че очаквахме от въвеждането на плоския данък да направи, просто не се получи“, заяви специалистът.

Въпреки признанието на финансовия министър Владислав Горанов, че има какво да се мисли по отношение на плоския данък, до момента от министерството нехаят за този проблем, допълни още икономистът.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.