Илияна Йотова: Румен Радев направи промяната възможна! С президента отново ще подкрепим протест срещу ГЕРБ!

България отблизо

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира протестите у нас, като отбеляза, че те са започнали, заради подкрепата за президентската институция.

 

„Този протест казваше всичко онова, което е и нашата политика – смяната на модела на управление в България. Спомняте ли си обаче какво се говореше под сурдинка в миналото – ако не подкрепяш ГЕРБ или случайно имаш различно мнение – губиш работата си. Протестите показаха, че българинът вече не се страхува, че ще загуби работата си. Това не беше просто бунт, а нова енергия. Как си представяте, че няма да я подкрепим? Те дори заслужаваха още по-голяма подкрепа. Не може да има двоумение в подкрепата ни“, категорична беше Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира и предстоящите парламентарни избори, като отбеляза, че те едва ли ще бъдат честни. Като причина за това Йотова изтъкна недостатъчното време и отказа на ГЕРБ за дебат.

 

„За мен продължава да бъде несериозно да не се отвори Изборния кодекс, където да бъдат описани всички тези нови неща около коронавируса. Дори управляващата партия изрази съмнения, например за видеонаблюдението. Горе-долу гледахме в една посока, но тъй като предложенията идваха от други партии или от президента, нещата не бяха направени така, както трябва. Пет години ние като държава не можем да решим машинното гласуване. Каква е оценката за всички нас? Виждате ли за какво недоверие помежду ни става въпрос? Дано следващият парламент да бъде по-мъдър“, добави тя.

 

Датата 4 април не било грешно решение, смята вицепрезидентът.

 

„Единствените, на които им беше крива датата, бяха ГЕРБ. Така и така Борисов си работи без парламент, според мен това не е основният критерии. Не разбирам какъв им е проблемът“.

„Преди 4 години президентът Радев заяви, че няма как да чакат от него да бъде следващият церемониалмайстор, че иска да върне доверието в президентската институция“, заяви Йотова за предаването „Лице в лице“ по bTV и припомни, че предишният държавен глава завърши с най-нисък рейтинг досега след промените и с много ниско доверие в президентската институция.

 

„Президентът Радев в предизборната кампания заяви, че не иска да бъде говорител на гражданското общество, а иска да го активира, за да може да участва реално в управлението на страната, за да се прекрати един монопол на една партия-държава. Това са спазените обещания за тези 4 години“, продължи тя.

 

Кандидатурата за втори мандат не е идея, а решение, заяви вицепрезидентът.

 

„Постигнахме го с дълги разговори между двама ни, с много точен и детайлен анализ какво постигнахме през тези 4 години, най-вече с това, което искаме да продължим – връщането на държавността в България. Последните години показаха колко много ни липсва тя. Каквото и да говорят нашите опоненти, при които много често кресчендото избива, президентът Радев направи възможна промяната в България“.

 

Тя поясни, че на въпроса за подкрепа от страна на БСП трябва да отговорят няколко човека. Според нея обаче за тези 4 години никой (от БСП) не е оттеглил доверието от тях двамата с Радев.

 

„Никога не съм крила, че моята кандидатура е партийна и се гордея с доверието, което има към мен. През 2016 година Корнелия Нинова предприе един много смел ход, издигайки кандидатурата на г-н Радев. 4 години по-късно може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура. БСП сама ще реши какво да предприеме оттук нататък, но връзката не е прекъсната.

По-важното е, че ние с Румен Радев обещахме, че в президентската институция ние приключваме с партийните дела. Втори мандат няма да бъдем резултат от задкулисни преговори“, категорична бе тя.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.