Илияна Йотова: Управниците неистово се страхуват от президента. Искат да го изрежат с флекс по чужда заповед

България отблизо

В новите текстове за Конституцията прозира страх от президента на собствената ни страна. Това мнение изрази в „Още от деня“ по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ депутатите не си дават сметка как може да бъде блокирана страната, ако се приеме новият списък с хора, които могат да бъдат избирани за служебни премиери.

„Дори от председателя на тази комисия (по конституционни въпроси, бел. ред.) чух, че те едва ли не очакват КС да отхвърли всички тези предложения и ще мислят нови текстове. Не съм убедена, че ако останат тези текстове, няма да бъде най-голямата услуга, която ще направят на президента,“ коментира тя.

Конституцията трябваше да бъде променена заради съдебната реформа, тя днес обаче е под голямо условие, посочи Йотова.

„Съдебната реформа я чакаме от онази далечна 2015 г. с първия исторически компромис. Сега вероятно сме в навечерието на втори, но този път не знам Христо Иванов от какво ще си подаде оставката“, коментира вицепрезидентът.

Вицепрезидентът е твърдо против идеята хора с двойно гражданство да могат да бъдат избирани за депутати и посочи, че има страни, включително в ЕС, където българи се отказват от българското си гражданство, за да бъдат наети на работа.

„Дори не говорим за изборни длъжности – просто защото тези държави си ценят своята сигурност и защото искат хората, които работят на тези постове, да бъдат лоялни на една страна“.

Илияна Йотова не е изненадана от сблъсъците в парламента днес – по думите ѝ „такъв е характерът на сглобката“.

„Някои депутати днес получиха своите пет минути, но това едва ли би увеличило доверието. От НС очакваме закони, чрез които да се защитят и интегрират по някакъв начин нашите интереси и права като граждани. Очевидно това не се получава,“ обясни Йотова.

Българският съд трябва да се произнесе по казуса с Паметника на Съветската армия, заяви вицепрезидентът.

„Има заповед на министъра на културата за спиране на демонтажа, но по някаква причина областната управа отказа да я изпълни. И аз се питам – след като 260 000 лв. ще струва демонтажът, дали да не се направи иск срещу областния управител и тя да ги заплати, защото в крайна сметка това са средства на данъкоплатците – ако изобщо се стигне до такава присъда“.

Според Йотова е трябвало да има допитване до софиянци за съдбата на паметника. Коментира още, че настоящата власт е власт на разединението – независимо дали става дума за София или на национално ниво.

„През 2023 г. получихме новогодишен подарък – образът на флекса, който разединява, който разчленява нашето минало и памет, който разчленява и настоящето ни“, посочи тя.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *