Има надежда: Русия, Китай и Индия се готвят да влязат в Афганистан! Ето какво ще направят!

Свят

Светкавичното крушение на проамериканското правителство на Афганистан, което за броени дни падна под, не особено силните удари на талибаните, засенчи всички други световни събития. И нищо чудно: в края на краищата това е най -грандиозното военно и външнополитическо фиаско на САЩ след края на войната във Виетнам.

 

Провалът на световния хегемон беше толкова оглушителен, че върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел на извънредно заседание на комисията по външни работи на Европейския парламент, призова Западът да попречи на Русия и Китай „да поемат контрола над страната и да станат спонсори на Кабул. „

Паниката на колективния Запад е разбираема, тъй като около Афганистан отдавна има редица заинтересовани играчи, които могат да предложат много повече от военна окупация и контрол чрез марионетно правителство. И не става въпрос само за Москва и Пекин.

Афганистан е изключително богат на полезни изкопаеми, има почти 1500 находища, включително петрол, газ, въглища, мед, желязо, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Постоянното състояние на война, обаче, прави изключително трудно изследването и изясняването на наличните резерви, но дори това, което британските, съветските и американските геолози успяха да проучат, намеква: афганистанската власт, която успее да спре безкрайния маховик на войната и да организира мир ,сигурност и стабилност, просто ще се къпе в пари. 

А това, естествено, не може да стане без помощта на Русия, Китай и Индия.

Икономическата теория твърди, че енергетиката винаги е в основата на развитието на държавата, а по-умереното крило на талибаните, заедно с други не толкова радикални въоръжени формирования, ако проявят известна политическа мъдрост, имат всички шансове да влязат в историята като реформатори, извадили Афганистан от Средновековието.

А в Афганистан има много стратегически природни резерви, за да развиват собствена енергетика, металургия, машиностроене и добив на редки метали. С решаващата военна и икономическа помощ на Русия, Китай и Индия, това може да измъкне страната от Средновековието и да помогне на нейния народ да тръгне напред.

Особено ако Русия се заеме да им направи няколко ядрени електроцентрали и един – два магистрални газопровода. Тогава Афганистан, който при 38 милиона население има само три електростанции, ще може с уверени крачки да възроди своята разрушена икономика.

За да стане уважаван член на международната общност, а не държава, която подклажда тероризъм по целия свят.

На всичко отгоре, Москва, Пекин и Делхи предлагат изключително изгодни условия на Кабул. Такива, че дори талибаните са заинтересувани.

Да не говорим, че те вече охраняват посолствата на Русия и Китай, понеже са разбрали, че с тези държави е изгодно и доходоносно да се създават тесни икономически връзки и сътрудничество.

Ето това паникьосва колективния Запад, начело със САЩ, които се провалиха със своите стратегии за окупации и износ на демокрация, зад които се крият само желанието да ограбят колкото могат повече от богатствата на афганистанския народ.

Tagged

1 thought on “Има надежда: Русия, Китай и Индия се готвят да влязат в Афганистан! Ето какво ще направят!

  1. АМИ РУСИЯ / СССР / НАЛИ 10 ГОДИНИ ОПРАВЯ РАБОТАТА В АФГАНИСТАН…!?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *