Искате да се отървете от тъщата? Сега е моментът!

България отблизо

Омръзна ли ви да гледате тъжно рекламите за щастливите семейства, които се нанасят в ново жилище?

А леките усмивчици и подмятания от приятели и близки, че е крайно време да започнете самостоятелен живот? А лекото похъркване на тъщата в другата стая измъчва ли ви? А как ви се отразява сутрешния хаос около санитарните помещения? Зле? Ако е така, явно е настъпил момента за закупуване на собствено жилище.

В началото на всяка нова година идва ред на сериозните планове. За много българи на дневен ред е закупуването на имот. Всеки, който е решил да направи тази стъпка, трябва да е запознат с движението на цените на имотите. Да видим една кратка равносметка за изтеклата година. Поскъпването на имотите беше тенденция през 2017 година. Но то надмина очакванията и прогнозите на брокерите за районите на София, Варна, Пловдив и Бургас, където имотите поскъпнаха с повече от 10%. В по-малките градове съвсем резонно поскъпването беше в рамките на 4-5%.

Продължават да държат висока цена имотите в най-атрактивните локации на София – кварталите „Лозенец“, „Гоце Делчев“, „Иван Вазов“ и „Стрелбище“. Естествено е желанието да се инвестира в недвижими имоти в престижните райони, дори има такава тенденции, макар и някои да не се обитават после.

Най-голямата група купувачи си остават българите, като има лек спад сред групите чужденци, които закупуват имоти у нас.

Ако покупателната възможност на българите не отбележи скок, очакванията са за лек умерен темп на растеж на цените. Ипотечните кредити продължават да са най-предпочитани и достъпни за българските граждани. Ако сте решили да закупувате жилище в столицата хубаво е да се съобразите с близостта на метрото. Добре е да се знае състоянието на сградата, на колко е години, разбира се не на последно място е цялостната инфраструктура на района. Направете си една сметка дали по-евтино, но занемарено жилище с потенциал за ремонт не ви устройва повече от ново. И ако сте готови за тази крачка – напред!

Ако необходимата сума ви е налична не се налага да търсите кредитиране. Но ако ви се налага хубаво е да се съобразите с някои неща.

Първо вижте какъв кредит ще ви трябва, преценете каква сума бихте отделили на месец за изплащане и не надскачайте 20-25% от личния ви бюджет за това. Потърсете и сравнете цените на имотите, които се предлагат на пазара, ако не успеете сами, потърсете услугите на добър брокер. Той ще ви ориентира най-добре какво и къде според вашите възможности може да купите. Хубаво е, ако не сте компетентни, дори и да сте си харесали и избрали конкретен имот да помолите човек, който разбира, експертно да ви даде оценка за наложителните довършителни работи, които понякога „довършват“ човека. Да се огледа състоянието на ВиК и електрическата инсталация.  Съветвам ви да се запознаете с потенциалните си комшии, защото понякога точно оттам изскачат най-големите подводни камъни. Вижте и състоянието на общите части. Това само ще ви помогне. Два пъти мери, един път режи са казали хората с опит, да им се доверим !

Автор: Ели Комитска, istinata.net

Tagged

1 thought on “Искате да се отървете от тъщата? Сега е моментът!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *