Кошмарно! Хиляди българи паднаха в капана на бързите кредити!

България отблизо

Хиляди българи са изтеглили бързи кредити, за изкарат празниците, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Част от тях обаче няма да могат да ги върнат, тъй като не знаят в бързината на какви фирми са попаднали и и каква лихва са им сложили. Не са прочели и условията по договорите, защото са бързали да се сдобият с пари.

Удобството да разполагаш веднага и на момента с малка сума е изключително привлекателно и атрактивно. Дали средствата са за подаръци на децата, приятна  почивка, ремонт на жилище, аванс до заплата, непредвиден в бюджета разход за болнично лечение, закупуване на нов телефон или техника– много са ситуациите, в които с лека ръка посягаме към телефона или се доверяваме на онлайн фирми за кредитиране. Всеки ден се сключват хиляди такива договори с потребители. След усиленото коледно и новогодишно пазаруване се очаква скок в търсенето на подобен вид заеми, защото следва плащането на тока и парното, а този път сумите са космически.

При много хора ще се застъпят заем върху заем.

Но за да не влезем в дългова спирала е добре да знаем, че решението за бърз кредит не бива да се взима емоционално. Едно от най-важните неща е да сме сигурни, че погасителната вноска няма да надхвърли 15-20 % от личния ни доход за месец. Тогава е реална възможността за връщане и няма да се стигне до теглене на нов кредит за погасяване на стария. Винаги трябва да внимаваме за баланса между приходите и разходите ни.

Изборът на фирма кредитор също е изключително важен. Не се доверявайте на фирми, които се рекламират на листчета, залепени тук там или заковани на някое дърво, ако там има един единствен телефонен номер за контакт. Вероятността да бъдете измамени е голяма!

Трябва да се убедите, че съответната институция е лицензирана; да се запознаете предварително с условията на договора, както и ако е възможно консултация с кредитен консултант. Не подписвайте никакви предварителни споразумения без внимателно да се запознаете с условията на договора.

Не се доверявайте на някой, ако не го познавате добре, който ви иска лични данни като ЕГН, номер на лична карта, или да ви поканят да станете поръчител за кредит – всички тези данни могат да бъдат използвани за да се изтегли заем от ваше име без дори и да подозирате! Не бива да предоставяте електронна поща и парола на сайтовете за бързи кредити!

Не използвайте профила си за да влизате в сайтове за бързо кредитиране от обществени места, като например интернет кафета , където съществува вероятност да бъде запаметен вашия акаунт и парола. Не използвайте софтуер, който не е лицензиран!

И ако въпреки взетите мерки имате съмнения за недобронамерени действия спрямо вас и вашия профил, то е желателно да се свържете с органите на МВР.

И не на последно място всеки потребител на такъв кредит трябва да знае, че в срок от две седмици след сключване на договора, той може да бъде развален, като дължимата сума трябва да бъде върната, като се заплаща само минимален процент лихви за този период.

И ако ви се наложи да използвате този вид услуги пожелавам ви късмет !

Автор: Ели Комитска, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Кошмарно! Хиляди българи паднаха в капана на бързите кредити!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *