Италиански депутати взривиха Брюксел! Ето какъв трябва да бъде Евросъюзът!

Свят
ПИНО КАБРАС, ДЕПУТАТ, ИТАЛИЯ

Европейският съюз трябва да актуализира своята външна политика, която не взема предвид мненията на всички участници. Брюксел е призван не да диктува, а да се съобразява с интересите на държавите-членки и да помага за развитие на взаимноизгодното икономическо сътрудничество в общността.

Това заявиха депутатите от долната камара на италианския парламент, които участваха в пресконференция на тема „Крахът на Европейския съюз“.

Изграждането на европейската общност, което започна през 50-те години на миналия век, върху руините от Втората световна война,  бе на принципа „икономически съюз и взаимопомощ на равноправни и суверенни държави“. Когато  през 90-те години, тази общност се превърна в Европейски съюз, тя бе поразена от огромна криза. Тази криза засяга нейните най-важни ценности, нейните политически и правни основи. И това не са голословни приказки.  Виждаме го по улиците на Франция, виждаме го в британския Brexit, както и в бъркотията, която обгражда европейското пространство и неговите граници от изток и юг.Тази криза засяга ислямския свят, с който Европа трябва да намери нов баланс. Засяга и нашата голяма съседка Русия, към която Западът се отнася с не малка част русофобия. А тази русофобия порази с все по-нарастваща конфронтация, публичния диспут в Европа през последните години. На тази русофобия трябва да се сложи край. Защото заради нея, Евросъюзът загуби своята изначална идентичност, която се състои в обединение на европейските народи, а не в тяхното разделяне и заклеймяване”.

Това заяви Пино Кабрас, представител на Движението 5 звезди и член на международната и финансовата комисии в Камарата на депутатите на италианския парламент.

Как обаче Брюксел опитва да се справи с тази криза на ценностите? Ами колкото и да е неприятно да го кажем, продължава италианският депутат, Евросъюзът залитна в „командирска“ крайност. Брюксел изработи един икономически и политически модел, с който да управлява всички страни-членки. Този модел предопределя, че ЕС диктува измислените от него „закони“ на суверенните държави и всички са длъжни да се подчиняват на този диктат. А диктатът, в повечето случаи, е насочен срещу националните интереси на страните-членки и предизвиква тяхното неприкрито негодувание. И за да се тушира това негодувание, диктатът на Брюксел става все по-твърд, коментира парламентаристът.

Според него, на принципа на диктата се извършва и оценка ролята на НАТО в общата европейска сигурност. Алиансът се разширява, защото трябва да се разширява, без значение, че това „разширение“ може да има пагубен ефект върху сигурността и самото съществуване на европейските държави. Защото НАТО вече не е същото, както преди 30 години. Сега този военен съюз се движи на Изток, блокирайки границите на Русия. И това „движение“ може да се превърне всеки момент в конфронтация и нежелани военни действия.

Според Кабрас, е нужна дискусия която да отчита, че осигуряване безопасността на европейския континент се намира в полето на компромисите, които трябва да направи не само Русия, но и НАТО и ЕС. Защото санкциите струват прекалено скъпо най-вече за страните от Евросъюза. Понеже Русия е огромна държава, която може сама да се издържа, без „помощта“ на Запада.

На свой ред, депутатът Матео Биянки заяви, че сега Европа се нуждае от много повече демокрация, понеже сега ЕС се е превърнал в клетка, която се опитва да „затвори“ различията, съществуващи между държавите-членки с помощта на разпорежданията и диктатът. Но това, според него, само увеличава напрежението вътре в ЕС и ако продължава така, в скоро време съюзът ще експлодира и ще се разпадне от само себе си.

„По всички въпроси в ЕС, държавите-членки би трябвало да имат равни права, за да могат да защитят своите национални интереси и да се откажат от прилагането на решение, взето без тяхно съгласие. А не както сега, по-големите държави като Германия и Франция да вземат решения помежду си, и да се опитват да ги налагат на по-малките страни, заплашвайки ги, че ако не се подчиняват, ще им бъдат наложени санкции, ще бъдат лишени от финансиране и т.н.“ Такова е мнението на Матео Биянки, който е секретар на комисията в италианския парламент, отговаряща за политиката на страната му спрямо Евросъюза.

Нещо повече. Такова е и нашето мнение. Защото създаването на обединена Европа е отдавнашна мечта на народите от континента. Но това не може да става с разпореждания и диктат. Защото задачата на ЕС е просперитета на народите, а не превръщането им в бедни и нещастни колонии на двете големи западни страни и техните ментори отвъд океана.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Италиански депутати взривиха Брюксел! Ето какъв трябва да бъде Евросъюзът!

  1. Така трябва да бъде! Ако има каквото и да е неравенство няма да има и ЕС! А реално е много трудно като че ли държавите членки да имат равни права и всяка да може защитава националните си интереси. А без санкции май не може… Не е изключено разпадане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *