Владимир Путин: Ще въдворим мир в Украйна, въпреки Запада!

Свят

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че благодарение на Русия ще дойде мир в Донбас, предава ТАСС. Думите му идват на фона на руското настъпление в Източна Украйна, което Руската федерация обяви като втори етап от „специалната военна операция“.

 

„Така и ще бъде“, каза той по време на заседание на съвета на платформата „Русия – страна на възможностите“.

Говорейки за военната спецоперация, Путин увери, че Руската федерация ще действа последователно и ще направи така, че животът в Донбас постепенно ще се нормализира. Путин каза още, че трагедията, която се случила в Донбас, е принудила Русия да започне специална военна операция в Украйна.

„Но именно трагедията, която се случи в Донбас, включително в Луганската народна република, принуди, просто принуди Русия да започне тази военна операция, за която днес всички добре знаят“, добави президентът.

„На първо място целта на тази операция е да помогне на хората, живеещи в Донбас, на нашите хора, живеещи в Донбас“, заключи държавният глава.

Междувременно говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че Москва и Киев продължават преговорите.

„Продължават руско-украинските преговори по урегулиране на ситуацията в Украйна и осигуряването на нейния неутрален, извънблоков, безядрен статус“, каза Захарова на брифинг, цитира я Газета ру.

По-рано самата Захарова обяви, че Москва е загубила доверие в украинските преговарящи. Освен това, те ту идват, ту не идват, казва тя. А иначе Зеленски навсякъде тръби, че са жертви и непрекъснато иска помощ, но когато трябва да седнат на масата на преговорите – никакви ги няма. Изглежда Киев не е много заинтересуван проблемите да се решат по мирен начин, добави Захарова.

За последен път преговорните екипи на Русия и Украйна се срещнаха в Истанбул на 29 март.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *