Йордан Цонев обясни лъжат ли ни за валутния борд и нашите спестявания!

България отблизо

„При влизане в механизма ERM, или така наречената чакалня на еврозоната, се поставя въпросът за съответствие на българското законодателство със законодателството на чакалнята„.

Нашето законодателство е правено през 90-те години. То не предвижда страната ни да влиза с фиксиран курс. Дори балтийските държави нямаха фиксиран курс със закон. България е прецедент…

Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в коментар на опитите на ГЕРБ да вкарат в закона за БНБ поправка, която дава възможност на всяка страна-членка на еврозоната да ликвидира фиксирания курс на лева към еврото и по този начин да сведе почти до нула спестяванията ни в банките.

Цонев посочи, че ако поправката в закона за БНБ не бъде направена, докладът за съответствие на Брюксел щял да констатира, че „България няма законово съответствие със законодателството на еврозоната“. В чакалнята престояваш две или повече години с плаващ курс, за да се фиксира курса, допълва ДПС-депутатът. Юристите на ЕЦБ казват „вие трябва да фиксирате тази опция“. Те са дали документите на Стоянова и Горанов.  Те са го вкарали така.

Значи поправката в закона за БНБ е направена по заповед от Брюксел. И в разрез с българския интерес. Тогава защо веднага парламента не е отрязал тази поправка, ами я прие?! А сега Цонев каканиже, че Брюксел нямало да ни пусне в еврозоната. Ами че по-добре да не влизаме, ако ще ни унищожат спестяванията и ще ни хвърлят голи на улицата!

Но, продължава Цонев, грешката на Менда Стоянова била, че въпросът за еврото не е въпрос на ГЕРБ, той е въпрос на всичките политически сили. Те трябвало да го подложат на обсъждане в парламента, преди да се внася поправката в закона за БНБ. Но ГЕРБ не го направили, а направо предложили поправката, която предвижда възможност ние да се озовем в чакалнята с плаващ курс на лева.

Вчера, обаче, българският парламент каза следното: Приемайки алинея 3 ние продължаваме по пътя към еврозоната. Но, задължихме правителството да поддържа сегашния курс на еврото. А ако трета страна поиска различен курс, България ще напусне ERM  и се отказва от еврото“, поясни Цонев, цитиран от blitz.bg.

Само че след толкова лъжи през годините не можем да вярваме на Йордан Цонев! Едва ли е нужно да припомняме как ДПС се извърташе през годините. А и много специалисти казаха, че не е необходимо да променяме закона за БНБ, за да влезем в еврозоната.

Но, Менда Стоянова и Горанов са го направили по поръка на техните западни господари. Иначе защо ще създаваме възможност, и то законова, да се ликвидира валутния борд?! Няма логика. ГЕРБ хем вкарват поправка, че всяка страна-членка на еврозоната може да ликвидира нашия фиксиран курс на лева към еврото, хем казват, че ако ако поискат от нас да премахнем фиксирания курс, ще се откажем от еврозоната.

Не е ли по-добре да премахнем поправката, която дава възможност на филанкишията от еврозоната да бутне нашия валутен борд и да кажем на Брюксел, че ще се откажем от еврозоната, ако искат да минем на плаващ курс?!

По-добре е разбира се! Но ГЕРБ, по примера на Борисов, искат хем да се кланят на Брюксел, хем да ни вкарат с лъжа в еврозоната, както ни вкараха с лъжа в ЕС. Затова народът не вярва на ГЕРБ, а и на политиците с малки изключения. И трябва да вземе нещата в свои ръце, преди да са ни унищожили напълно.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *