Какво се случва?! Протестиращи срещу Ковид-19 превзеха столицата на Канада с помощта на САЩ?! Премиерът Джъстин Трюдо избяга!

Свят

Кметът на канадската столица Джим Уотсън заяви, че е въвел извънредно положение в Отава заради протестите на шофьорите на камиони, съобщават световните издания, позовавайки се на телевизионния канал CP24.

„Обявяването на извънредно положение отразява сериозната опасност и заплаха за сигурността на жителите поради продължаващите демонстрации и подчертава необходимостта от подкрепа от други юрисдикции и нива на управление“, заявява Уотсън в обръщение към жителите на Отава.

Градоначалникът заявява също, че въвеждането на извънредно положение ще позволи „по-голяма гъвкавост“ на администрацията.

По-рано Уотсън призна, че ситуацията с протестите в канадската столица е излязла извън контрол и градските власти не са в състояние да я разрешат. Той отбеляза, че броят на протестиращите значително надвишава броя на полицаите в града. Политикът не изключи възможността да се обмисли участието на военните, въпреки че на този етап не става дума за това.

Демонстрантите блокираха части от града за десети пореден ден. Протестът, наречен „Конвой на свободата“, започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

„Положението в момента е напълно извън контрол, защото протестиращите командват парада“, заяви Уотсън по местно радио. „Те имат доста повече хора, отколкото са нашите полицаи“, каза кметът.

Полицията съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души за престъпления от омраза и разследва заплахи срещу обществени личности заедно с Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ.

Добре организираната блокада отчасти разчита на финансиране от поддръжници в САЩ, заявиха органите на реда.

Висш член на либералното правителство на Канада каза, че лекотата, с която конвоят е блокирал района около парламента, и привидното безсилие на полицията представляват „национално унижение“.

На 23 януари в Отава започна антиправителствен митинг на шофьори на камиони под лозунга „Колона на свободата“. Те настояват за отмяна на новия пакет от ограничителни мерки, който предвижда 14-дневна карантина за неваксинираните при завръщането им от САЩ.

В много други канадски градове също продължават мащабни протести срещу ограниченията за коронавируса, инициирани от канадските шофьори на камиони. Премиерът Джъстин Трюдо е променил местожителството си от Отава от съображения за сигурност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *