Кирил Петков коментира най-тежките проблеми на България и как могат да бъдат решени!

България отблизо

Когато правилата са такива, че всички трябва да са под карантина, трябва да се спазват. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

Той обяви още, че е бил шест часа срещу Никола Минчев.

„Аз мисля, че той постъпи много отговорно. Разбрах, че той се е тествал предния ден. След като се е тествал и след КСНС е е дал положителен резултат и е оповестил на всички. Това е отговорното поведение, „коментира Петков положителния тест на шефа на НС Никола Минчев.

„Той стоеше точно пред мен. Нямаше никакви симптоми, нямаше и едно изкашляне. Аз седях 6 часа директно срещу него, но преди няколко седмици си направих моята бустерна доза. Това е един добър пример. Ето вчера се потвърди, че аз съм напълно здрав“, каза още Петков.

Той коментира и хвърлената оставка от Сотир Цацаров.

„Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с грифт „Строго секретно“, трябва на всеки 3 г. да минава тест дали е надежден. Явно ДАНС е преценила, че тази надеждност спрямо Сотир Цацаров не се е потвърдила. Това, което аз знам, е, че е работено в последните 6 месеца. Това, което мен ме изненада е, че в 9 часа в петък ДАНС са казвали, че ще го уведомят, а той в четвъртък той си подава оставката. Много странно съвпадение. Може от някъде да е имал информация, не искам да спекулирам“, заяви премиерът.

Той допълни, че не може да даде повече информация. Той не потвърди и не отрече, че става въпрос за Цумгейт.

„Ако аз кажа за какво става дума, това значи да наруша закона. Това, което мога да кажа е, че на база оперативни данни ДАНС е взела такова решение. Аз знам за какво става въпрос, но не мога да кажа нищо повече“, посочи Петков.

„Имаше едни хора в миналото, които бяха с лек статут на недосегаемост. Това правило вече свърши“, закани се Петков.

Следващата стъпка е парламентът да смени закона за КПКОНПИ. По-важното от самия човек е как тази комисия трябва да действа. Това, което знам от парламентарната група е, че това ще е първият закон, който ще се дискутира. В понеделник ще се свика коалиционен съвет и това ще е първата стъпка, която ще се предприеме по прекратяване на корупцията.

Премиерът коментира и декларацията с искането на оставката на Кирил Петков. Той се върна във времето, когато бе министър на икономиката и сигналите, които са подавани за язовирите.

Кризите у нас ще ги има – и с тока, и с коронавируса. Трябва да се върне нормалността у нас. Прокуратурата в момента е основен проблем това да се случи“, смята той.

По повод на оставката на Гешев, той заяви:
„Аз се чудя този човек дали се гледа в огледалото и дали се пита: „Аз добре ли си върша работата“. Другият вариант е той да не може да си подаде оставката по някаква причина. Уважаваме разделението на властите, не може да го накараме. Това е негово решение“, посочи той.

Петков отрече да се оказва политически натиск на Гешев.

„Аз нито веднъж не съм се обаждал. Това, което чух от трибуната на парламента бяха доста ясни доводи, защо е написана“, заяви той.

Петков коментира и казуса със Северна Македония.

„Срокът от 6 месеца, който аз поставих, бе рамката работните групи да се съберат и да си свършат работата. Аз никога не съм заявявал конкретен срок, за да се свърши нещо. Ще отида във вторник в Северна Македония и ще им кажа „Време е да запретнем ръкави“. Много хора ще кажат защо Кирил Петков отива, а не чака те да дойдат. Искам да покажа, че хората, които са знаещи са проактивни“, посочи Петков.

Компромисите, които България е склонна да направи е ние да бъдем инициатор на линията София-Скопие. Това би била една първа стъпка.

Петков отрече да е говорил с американско посолство по повод въпроса със Северна Македония.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *