Кирил Петков обясни какво ще направи веднага правителството, за да стане живота по-добър!

България отблизо

Отдавна свършихме с приказките и започнахме с действията. Няма да можем да направим всичко наведнъж, но работим по основните приоритети.

 

Това заяви пред журналисти в парламента новият премиер на България Кирил Петков.

Той обясни, че пред правителството има спешни задачи – цената на тока, за която трябва да се работи така, че тя да не се вдигне от 1 януари. Повишаване на доходите на работещи и пенсионери, за да могат да живеят спокойно. Ковид кризата трябва да се овладее, за да не умират българските граждани. Трябва да рестартираме здравната система, за да стане модерна и всички да имат достъп до нея. Образованието и науката също са приоритет номер едно.

„Вече знаете, че един от първите ми международни разговори беше с моя колега от Гърция, с който уточнихме видим кога ще бъде завършена газовата връзка“, припомни Петков.

По думите му основната задача на новия министър на енергетиката ще бъде да разговаря с КЕВР.

„Сега правим ясен анализ по структури, администрации и министерства, преди да има съкращения. Този анализ ще бъде направен отчасти в следващите няколко месеца и ще бъде направен така, че за следващата бюджетна актуализация, което ще бъде в средата на следващата година, да имаме ясна представа за администрацията“, добави премиерът.

„Всеки един служител в администрацията, който се справя добре и който ще работи много в държавната администрация, не трябва да се притеснява, че ще бъде съкратен“, уточни той.

„Приоритет номер две ни е ковид кризата. Ще привлека проф. Аргирова в МС като мой личен съветник. Тя е истински специалист. С нея ще привлечем специалисти, които не са свързани с коронавируса“, посочи той.

„Приоритет за нас ще бъде да направим добросъседски отношения с Република Северна Македония. Добросъседството е основа за икономически растеж на целите Балкани.

Не мога да разбера защо трябва да летя до Виена, за да кацна в Скопие. Това трябва да се случи чрез работа. Трябват ни работни групи. Балканите сме прекалено малки, за да се делим, цепим и разделяме. Нашата позиция не се променя по петте точки. Сигурен съм, че този диалог ще бъде в съвсем друга конструктивна линия’, завърши той.

„Ще действаме по най-добрия начин, който знаем. Какъв толеранс ще ни бъде даден, зависи от другите“, добави премиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *