Кирил Петков победоносно: Ще се скрием зад гърба на ЕК и ще разбием Газпром!

България отблизо Свят

ЕК ще преговаря с „Газпром“ от наше име, което е много различно. Включи се идеята за потенциален таван на цените, но ЕК трябва да анализира. Това обяви премиерът Кирил Петков от Брюксел. 

„Това, че можем да преговаряме заедно, променя играта кой колко сила има в пазарните преговори. Знаем, че договорът ни изтича тази година“, допълни той.

„Щастлив съм, че днес Урсула ме извика и вика: „Кириле, готови сме с техническата част на плана и предполагам, до две седмици ще дойда да подпиша“. Искам да поздравя всички, които работиха много за да се стигне до тук. Сменихме идеята от предишната газова централа. Няма задължително затваряне на маришкия басейн. Екипът ни се справи чудесно и мисля, че два месеца по-късно имаме много добър план“, каза Петков.

„Ще натиснем цената на газа през „Газпром“, ще свалим цената на газа. Имаше две основни групи – едните много искаха фиксирана цена на газа, така че да имаме ясен таван. От другата страна имаше такива, които се притесняваха до колко могат да поддържат такива отношения, защото имат дългосрочни договори на много добри цени. Прехвърлихме тази част с тавана на Комисията“, обясни премиерът.

Той определя общата европейска позиция за цената на газа като „голяма победа“.

„Не всички страни в ЕС имат хранилища и тези, които нямат не могат да използват хранилищата на тези, които имат, безплатно. Трябва да има компенсации. Ние влизаме в значимите хранилища. Това е моя поправка. Всяка думичка има значение и аз не разбирам, ако човек не знае английски, как се справя. Радвам се, че не само се справихме, но и работихме заедно, особено с тези, които имат по-близък до нашия интерес“, каза Петков.

„Всяка стъпка има значение. Ако не се беше случил този арест и не се бяхме свързали с ЕП, никога нямаше да стигнем до този резултат. Сега прокуратурата се страхува, защото всички тези данни са в ръцете на европрокуратурата. Вървим по-бавно, но в правилната посока“, коментира той по повод обсъждането от Прокуратурата кога и как може да бъде разпитан Васил Божков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *