Американски военен експерт: Русия печели войната! Във Вашингтон цари отчаяние!

Свят

Интервю с Лари С. Джонсън, ветеран от ЦРУ и Службата за борба с тероризма на Държавния департамент. Той е основател и управляващ партньор на BERG Associates, създадена през 1998 г. В продължение на 24 години Лари обучава членове на специалните части на американската армия. Той беше порицан както от дясно, така и от ляво, което означава, че е направил нещо правилно.

– Можете ли да ми обясните защо смятате, че Русия печели войната в Украйна?

 В рамките на първите 24 часа от руската военна операция в Украйна всички украински наземни радарни съоръжения за прихващане бяха унищожени. Без тези радари украинските военновъздушни сили загубиха способността си да извършват прихващане въздух-въздух. През последните три седмици Русия създаде де факто зона, забранена за полети над Украйна.

Докато Русия остава уязвима от изстрелвани от рамото ракети земя-въздух, доставени от САЩ и НАТО на украинците, няма доказателства, че на Русия и се е налагало да прекрати бойните въздушни операции.

Вниманието ми беше привлечено и от пристигането на Русия в Киев три дни след инвазията. Спомних си, че на нацистите в операция „Барбароса“ им трябваха седем седмици, за да стигнат до Киев, и още седем седмици, за да завладеят града. Предимството на нацистите беше, че те нанасяха удари, без да се стремят да избегнат цивилни жертви и се стремяха да унищожат критичната инфраструктура.

И все пак много така наречени американски военни експерти твърдят, че Русия е затънала. Когато на 24 мили (или 40 мили, в зависимост от източника на новините) те бяха разположени на север от Киев за повече от седмица, стана ясно, че способността на Украйна да започне сериозни военни операции е елиминирана.

Ако артилерията им беше непокътната, тази колона щеше да стане лесна плячка за масово унищожение. Това не се случи. Като алтернатива, ако украинците имаха жизнеспособни самолети или хеликоптери, те трябваше да унищожат този конвой от въздуха. Това не се случи.

Или, ако са имали жизнеспособни крилати ракети, трябваше да отприщят ада върху предполагаемо спрелия руски конвой. Това не се случи. Украинците дори не устроиха голяма пехотна засада на конвоя с наскоро доставените си американски Джавелини.

Мащабът и размахът на руската атака са впечатляващи. За три седмици те завзеха територия, по-голяма от територията на Обединеното кралство. След това те продължиха да нанасят точни удари срещу ключови градове и военни съоръжения.

Не сме виждали нито един случай украинско подразделение с размер на полк или бригада да атакува и побеждава сравнимо руско подразделение. Вместо това руснаците разделиха украинската армия на части и прерязаха комуникационните линии.

Руснаците консолидират контрола си над Мариупол и са подсигурили всички подходи към Черно море. Сега Украйна е откъсната от юг и север.

Бих искал да отбележа, че за САЩ беше по-трудно да превземат толкова голяма територия в Ирак през 2003 г., воювайки срещу много по-слаба и по-малко способна военна сила. Ако не друго, тази руска операция би трябвало да изплаши адски много американските военни и политически лидери.

Наистина голямата новина дойде тази седмица, когато руски ракети удариха бази на НАТО, които де факто са бази на НАТО в Яворов и Житомир. През септември 2018 г. НАТО проведе учение за киберсигурност в Житомир и нарече Украйна „партньор на НАТО“. Житомир беше унищожен от хиперзвукова ракета в събота.

Същата участ сполетя Яворов миналата неделя. Това беше основният учебен и логистичен център, използван от НАТО и EUCOM за доставка на бойни самолети и оръжия за Украйна. Голям брой военни и цивилни служители на тази база пострадаха.

Русия не само редовно нанася удари и унищожава бази, използвани от НАТО от 2015 г. насам, но не е имало предупреждение за въздушно нападение или спиране на атакуващи ракети, което означава, че украинската противовъздушна отбрана изобщо не е видяла връхлитащите руски ракети.

– Защо медиите се опитват да убедят украинския народ, че могат да спечелят войната срещу Русия? Ако това, което казвате, е вярно, тогава всички цивилни, които са изпратени да се бият с руската армия, загиват във война, която не могат да спечелят. Не разбирам защо медиите искат да заблуждават хората за нещо толкова сериозно. Какво мислите за това?

 Това е комбинация от невежество и мързел. Вместо да правят истински репортажи, огромното мнозинство от медиите (печатни и електронни), както и големите технологични компании подкрепят мащабна пропагандна кампания.

Спомням си, когато обявиха Джордж Буш за Хитлер. Спомням си, когато Доналд Тръмп беше обявен от нашите медии за Хитлер. И сега обявиха, че имало нов Хитлер, Владимир Путин. Това е пропаганден похват, който отдавна е остарял . Всеки, който се осмели да зададе основателни въпроси, веднага се обявява за марионетка на Путин или за марионетка на Русия. Когато не можете да оспорите факти, заклеймяването с различни имена е единственият изход.

– Миналата седмица полковник Дъглас Макгрегър беше гост в шоуто на Тъкър Карлсън. Неговите възгледи за войната са поразително сходни с вашите. Ето какво каза той в интервю:

„Войната наистина приключи за украинците. Те са настъргани на парчета, няма съмнение в това, въпреки това, което чуваме от нашите основни медии. И така, истинският въпрос за нас на този етап е: Тъкър, ще живеем ли с руския народ и неговото правителство, или ще продължим да настояваме за този вид смяна на режима под маската на украинската война? Ще спрем ли да използваме Украйна като таран срещу Москва, което всъщност направихме.“ (Интервю на Тъкър Карлсън и Макгрегър)

Съгласни ли сте с Макгрегър, че истинската цел на подбуждането на Русия да влезе във война в Украйна е „смяна на режима“?

Второ, съгласни ли сте, че Украйна се използва от Съединените щати като трамплин за водене на прокси война срещу Русия?

– Дъг е страхотен анализатор, но не съм съгласен с него – не мисля, че има някой в администрацията на Байдън, достатъчно умен, за да мисли и планира в такива стратегически термини. Според мен последните 7 години бяха инерцията на статуквото на НАТО. Имам предвид, че НАТО и Вашингтон смятаха, че могат да продължат да се тласкат на изток към руските граници, без да предизвикат реакция.

НАТО и EUCOM редовно провеждаха учения, включително осигуряване на „настъпателно“ обучение и доставяно оборудване. Смятам, че съобщенията в САЩ, че ЦРУ е провеждало паравоенно обучение на украински части, действащи в Донбас, са достоверни. Но ми е трудно да повярвам, че след нашите провали в Ирак и Афганистан изведнъж имаме стратези на ниво Сун Дзъ, които дърпат конците във Вашингтон.

Във Вашингтон цари отчаяние. Освен че се опитва да забрани всичко руско, администрацията на Байдън се опитва да сплаши Китай, Индия и Саудитска Арабия. Не виждам нито една от тези държави на опашката, която пропагандира срещу Русия. Вярвам, че екипът на Байдън направи фатална грешка, опитвайки се да демонизира всички неща и всички руски хора. Ако не друго, това обединява руския народ около Путин и той е готов да се задълбочи в дълга битка.

„Поразен съм от погрешността на предположението, че икономическите санкции ще поставят Русия на колене. Обратното също е вярно. Русия е самодостатъчна и не зависи от вноса.“

„Нейният износ е от решаващо значение за икономическото благосъстояние на Запада. Ако задържат пшеницата, поташа, газа, петрола, паладия, готовият никел и други ключови минерали за Запада, европейската и американската икономика ще пострадат, а този опит да се принуди Русия със санкции направи много вероятно щатският долар да бъде изхвърлен от ролята си на международна резервна валута.

– Откакто Путин произнесе известната си реч в Мюнхен през 2007 г., той се оплаква от „глобалната архитектура на сигурността“. В Украйна виждаме как тези неотложни проблеми със сигурността могат да ескалират в пълномащабна война. Както знаете, през декември Путин постави редица искания, свързани със сигурността на Русия, но администрацията на Байдън ги игнорира и не отговори. Путин искаше писмени гаранции, че разширяването на НАТО няма да включва Украйна (членство) и че ядрените ракетни системи няма да бъдат разположени в Румъния или Полша. Смятате ли, че исканията на Путин са неразумни?

– Мисля, че исканията на Путин са доста разумни. Проблемът е, че 99% от американците нямат представа каква военна провокация са организирали НАТО и САЩ през последните 7 години. На обществеността винаги се е казвало, че военните учения са „отбранителни“. Просто не е вярно. Сега имаме новини, че DTRA финансира биолаборатории в Украйна.

Предполагам, че Путин би могъл да се съгласи с разполагането на американски ядрени ракетни системи в Полша и Румъния, ако Байдън се съгласи да позволи разполагането на сравними руски системи в Куба, Венецуела и Мексико. Когато погледнем от тази гледна точка, започваме да осъзнаваме, че исканията на Путин не са нито безумни, нито неразумни.

– Руските медии съобщават, че руските „прецизни въздушни ракети“ са поразили цел в Западна Украйна, „унищожавайки повече от 100 местни военни и чуждестранни наемници“. Очевидно учебният център на специалните части се е намирал близо до град Овруч, само на 15 мили от полската граница. Какво можете да ни кажете за този инцидент? Русия опита ли се да изпрати сигнал до НАТО?

– Краткият отговор е ДА! Руските военни удари в Западна Украйна миналата седмица шокираха и разтревожиха представители на НАТО.

Първият удар е нанесен в неделя, 13 март в Яворов, Украйна. Русия удари базата с няколко ракети, някои от които според съобщенията са хиперзвукови. Повече от 200 души бяха убити, включително американски и британски военни и офицери от разузнаването, а стотици други бяха ранени.

Много от тях са тежко ранени с ампутации и са в болница. НАТО и западните медии обаче не проявиха голям интерес към отразяването на тази катастрофа.

Яворов беше важна предна база на НАТО. До средата на февруари (преди руската инвазия в Украйна) от Яворов действаше учебното командване на 7-а армия на САЩ.

Русия не спря дотук. Военните новини на ASB съобщават, че Русия е ударила друга цел, Делятина, която е на 60 мили югоизточно от Яворов (в четвъртък, според мен). Вчера Русия удари Житомир, друго място, където преди това имаше присъствие на НАТО. Путин изпрати много ясно послание: силите на НАТО в Украйна ще бъдат третирани като бойци срещу Русия. Точка

– Украинският президент Владимир Зеленски е приветстван в западните медии като „военновременен лидер“ и съвременен „Уинстън Чърчил“. Това, което медиите не казват на своите читатели, е, че Зеленски е предприел редица стъпки за увеличаване на властта си, нанасяйки щети на крехките демократични институции в Украйна.

– Например Зеленски „забрани единадесет новинарски организации, собственост на опозицията“ и се опита да забрани на Виктор Медведчук, ръководител на най-голямата опозиционна партия в Украйна, да се кандидатира за президент по измислени обвинения за „финансиране на тероризъм“. Това не е поведението на лидер, който е сериозно ангажиран с демокрацията.

– Какво мислите за Зеленски? Наистина ли е „патриотичният лидер“, какъвто го представят медиите?

– Зеленски е комик и актьор. Според мен това не е много добре. Западът цинично използва факта, че е евреин, за да отклони вниманието от внушителния контингент неонацисти (и имам предвид истински нацисти, които все още прославят постиженията на украинското подразделение във Waffen SS в борбата срещу Русия през Втората световна война).

Фактите са ясни – той забранява опозиционните политически партии и закрива опозиционни медии. Мисля, че това е ново определение за „демокрация“.

– Как ще свърши това? Уебсайтът Moon of Alabama има отлична публикация, озаглавена „Какъв ще бъде географският край на войната в Украйна“. Авторът на публикацията Бернар изглежда вярва, че Украйна в крайна сметка ще бъде разделена по река Днепър „и на юг по крайбрежието, където живеят по-голямата част от етническите руснаци“. Той също така казва следното:

– Това ще изключи достъпа на Украйна до Черно море и ще създаде сухопътен мост към сепаратисткото молдовско Приднестровие, което е под закрилата на Русия. Останалата част от Украйна ще бъде ограничена, предимно земеделска държава, разоръжена и твърде бедна, за да представлява нова заплаха за Русия скоро. Политически ще бъде доминирана от фашистите от Галиция, което ще бъде сериозен проблем за Европейския съюз.

– Как смятате? Ще наложи ли Путин своето териториално уреждане на Украйна, за да укрепи сигурността на Русия и да сложи край на сраженията, или е по-вероятен друг сценарий?

– Съгласен съм с Moon of Alabama. Основната цел на Путин е да предпази Русия от външни заплахи и да постигне развод със Запада. Русия има физическите ресурси да бъде независим суверен и е в процес на превръщането на тази визия в реалност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *