Китай, Япония и Южна Корея се обединиха, изхвърлят САЩ от…

Свят

КНР подписа уникална сделка за свободна търговия с 14 държави от Азиатско-тихоокеанския регион.

Неговата уникалност е не само в това, че едновременно засяга една трета от световното население и една трета от световната икономика. Важно е икономическият съюз с Китай да бъде създаден от съюзниците на Америка – Япония и Австралия.

Това може да означава преход на световното икономическо лидерство от Вашингтон към Пекин. И изгонването на САЩ от Азия.

Лидерите на 15 азиатско-тихоокеански държави сключиха една от най-големите търговски сделки в историята. Те създадоха зона за свободна търговия, където митническите бариери са намалени в зона, обхващаща една трета от световното население (2,2 милиарда потребители) и една трета от глобалния БВП (28 трилиона долара). Страните подписаха Всеобхватното регионално икономическо партньорство (ВРИП) след осем години преговори. Това е важна стъпка към икономическа интеграция в региона.

Всъщност тази сделка е първото търговско споразумение, което обединява Китай, Япония и Южна Корея. Икономистите изчисляват, че тази сделка може да добави близо 200 милиарда долара към глобалната икономика до 2030 година. Това не е първото търговско споразумение в Азия.

По какво се различава новата сделка от АСЕАН и АТИС, които включват Русия?

„Всеобхватното регионално икономическо партньорство или ВРИП е ново стратегическо решение за страните от Азиатско-тихоокеанския регион“, казва Игор Хмельов, доцент в катедра „Международен бизнес и митници“ в РЕУ „Плеханов“. Всички асоциации преди създаването му са имали малко по-различни функции и задачи. Например, АТИС – Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, в което е и Русия, не е интеграционна асоциация, а многостранен форум, който не налага никакви задължения на участниците по отношение на митата и други инструменти за регулиране на външната търговия, припомня Хмельов.

А обединението на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), за разлика от АТИС, е икономическо. Това вече е зона за свободна търговия, създадена през далечната 1967 година. АСЕАН осигурява и безмитна търговия. Новото споразумение обаче значително разширява зоната на свободна търговия. Ако АСЕАН обединява население от 600 милиона души, тогава новото споразумение обхваща 2,2 милиарда души. По тази мярка това е най-голямото споразумение за свободна търговия в историята. Всъщност ВРИП може да се превърне в уговорена зона за свободна търговия като ЕС или Северна Америка, само в по-голям мащаб. ВРИП обединява в една сделка много съществуващи споразумения, подписани от 10 членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия – Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипини, Сингапур, Тайланд и Виетнам. И за първи път тези 10 държави се присъединяват към търговски пакт с икономиките на Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

„ВРИП е по същество развитието на икономически отношения между страните от АСЕАН и други страни от азиатския регион, което ще ускори темповете на растеж на взаимните инвестиции и взаимната търговия“, казва Вилен Вардапетян, директор на научно-образователния център по проблемите на модернизирането на икономическите и политическите системи на Висшето училище по икономика.. Що се отнася до Транстихоокеанското партньорство (TПП), създадено през 2016 г. по инициатива на САЩ, то всъщност загуби значението си, след като САЩ го напуснаха при Тръмп. Още тогава САЩ намалиха влиянието си в региона и създаването на ВРИП може допълнително да влоши позицията на Вашингтон в АТР. Сделката включва традиционни раздели, свързани със свободната търговия: тарифи, митническа администрация, санитарни мерки, инвестиции, услуги и др. Но за разлика от АСЕАН, където търговските споразумения между държавите имат различни правила за произход, в новото споразумение те са унифицирани. На практика това означава, че велосипед, произведен в Индонезия, например, може да се продава в Япония съгласно правилата за свободна търговия. Но за да го продадете в Южна Корея, са необходими нови компоненти. Сега, когато дадена страна произвежда продукт по ВРИП, той може да се продава във всички 15 страни.

Още един интересен факт. ВРИП е първата сделка за свободна търговия между Китай, Япония, Австралия и Южна Корея. Това изглеждаше допреди време просто невъзможно по политически причини. „Страните отдават приоритет на икономическите ползи пред политическите съображения. В новия съюз Китай участва съвместно с Япония и Австралия – страни, които политически принадлежат на Запада “, казва Игор Хмельов. Новото търговско сдружение всъщност е отражение на нов процес – отделяне. Това е изолирането на икономиката на региона, което означава, че страните са станали по-зависими от регионалните икономически връзки, отколкото от глобалните, отбелязва Хмельов. Темповете на растеж на азиатско-тихоокеанските държави през последните години са над 5%, което е повече, отколкото в други региони на света.

Кой ще бъде основният победител в сделката? Япония и Южна Корея ще спечелят най-много, докато ползите от по-евтините стоки ще се разпространят в Европа и САЩ, твърдят експертите. Китай обаче се превръща в основен претендент за каймака както в икономическо, така и в геополитическо отношение.

„Няма причина да се твърди, че Китай ще бъде основният бенефициент на участието в новата асоциация. За други страни доставката на стоки с намалени мита до пазар с население от 1,5 милиарда души и с нарастваща покупателна способност със сигурност е изгодна “, казва Игор Хмельов. Всички големи държави, разбира се, ще имат икономическа изгода. Но по отношение на геополитиката Китай е основният победител, а Съединените щати – основният губещ.

„Щатите изразходваха много усилия, за да сдържат КНР, но очевидно нищо не се получи. Страните от АТР побързаха да се присъединят към този най-голям съюз, тъй като очевидно признаха лидерската роля на Китай в създаването на нов тип икономика. ВРИП в геополитически контекст е много сериозно преструктуриране на цялата световна икономическа система, не първата, но силна стъпка към това “, смята Артьом Деев, ръководител на аналитичния отдел в „А-Маркетс“.

Кой ще бъде основният победител в сделката? Япония и Южна Корея ще спечелят най-много, докато ползите от по-евтините стоки ще се разпростират в Европа и САЩ. Струва си да си припомним думите на Барак Обама, че „САЩ не могат да позволят на страни като Китай да определят правилата на световната икономика. Трябва да напишем тези правила.“ „Концепцията за две партньорства – Трансатлантическо и Транситихоокеанско под егидата на САЩ – беше условието, че тези асоциации ще се превърнат в противовес на Китай и бързото му развитие. Създаването на два конкурентни клъстера трябваше да се превърне в инструмент за световната икономика за излизане от кризата, започнала много преди пандемията. И КНР не намери място в тези сдружения, които с времето все по-рядко се споменават.

САЩ са се потопили в собствените си проблеми “, припомня Деев. Сега Китай създава най-големия синдикат, към който се присъединиха страните от американските съюзи. „Така васалите обявиха, че сменят господаря. Докато всички страни са заети с пандемията, Китай твърди, че е първият, излязъл от световната криза и заместил САЩ като лидер на световната икономика.

Освен това Поднебесната империя ще доведе до прехода към нов технологичен ред, чиято основа е дигитализацията, развитието на роботиката, новите технологии и т.н. “, – заключва Деев. „Присъединяването на Япония, една от технологично и икономически най-напредналите страни в света, представлява икономическа заплаха за САЩ. Особено когато се има предвид икономическата конфронтация на САЩ с Китай.

Новата икономическа асоциация не само ще увеличи своя експортен потенциал, но също така ще позволи на Китай, ако бъдат наложени санкции, да използва финансовите и икономически ресурси на Япония и Южна Корея, традиционните съюзници на САЩ в региона “, отбелязва Вилен Вардапетян.

Съгласявайки се да се присъедини към ВРИП, Япония всъщност показа на САЩ, че повече няма да се примирява с васалната си позиция. „Това е много сериозна стъпка за Япония, в крайна сметка напълно да спре да подчинява своята политика и икономика на интересите на САЩ, което се случва от десетилетия“, каза Деев.

Единственото нещо, което се провали, беше да се присъедини и Индия. Тя се конкурира с Китай в много области на производство – и се страхува да загуби от по-конкурентни китайски стоки, като ги пусне на своя пазар. Затова отказа новата сделка. За Индия обаче вратата не е затворена. И много експерти са уверени, че Делхи в крайна сметка ще се присъедини към споразумението. Защото Индия също се интересува от нови пазари.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *