Томислав Дончев: Коронакризата показа, че няма партия или коалиция, която да управлява по-добре от ГЕРБ!

България отблизо

Капацитетът на другите партии да управляват е постоянно под въпрос, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той отговори така на въпроса наистина ли в управляващата партия са убедени, че само ГЕРБ може да управлява.

 

„Бюджетът не е предизборен. Той е фокусиран да се справим максимално с кризата. ГЕРБ може да управлява и след пролетта на 2021 година, така че е може и ние да работим с него“, посочи той.

 

В края на разговора Томислав Дончев отговори на политически въпроси.

 

Нека си зададем въпроса, ако сега имахме служебен кабинет, той как би се справил с корона кризата, изтъкна Дончев.

Когато водещият попита вицепремиера ще има ли следващ кабинет на ГЕРБ, а той отговори, че това ще кажат българските граждани.

Но бе категоричен, че с БСП и ДПС не биха направили правителство. А за партията на Слави Трифонов отговори, че не си представя такава възможност. „Говорим за формация, която като политически послания и като идеология за мен си остава неясна“, добави Томислав Дончев.

Уклончив бе и на въпроса дали ГЕРБ би се коалирал с Демократична България. „След всички необосновани упреци, трудно си представям коалиция с „Демократична България“, обясни Томислав Дончев.

 

И добави: „Трудно си представям коалиционен формат, различен от този, който имаме в момента.“ Направи обаче уточнението, че това са „много ранни сметки“.

„При този труден институционален диалог с президента не знам как би изглеждал един Консултативен съвет при него. Ние досега от него не сме чули никаква конкретна позиция, а ситуацията го изисква“, коментира Дончев и отхвърли твърденията, че правителството неглижира кризата.

„Дори германската икономика не може да си позволи затваряне като това през пролетта“, отговори вицепремиерът на въпрос дали българската икономика може да си позволи едно триседмично затваряне.

„Имаше опит България да бъде омаскарена, доколко успешно, предстои да видим. Но засега страната ни не е „черна овца“, а уважаван член на съюза“, каза още Дончев по темата за критиките за върховенството на закона.

„Оставка би имала смисъл, ако донесе обществено спокойствие. Не мисля, че това щеше да се случи и в началото на протестите, и сега. Просто едни недоволни граждани щяха да бъдат заменени от други недоволни граждани. Но помислете си какво щеше да се случи с кризата предизвикана от вируса, ако България беше без правителство и без парламент. И започвам да си мисля, че натискът, включително институционалния от президентството, е целял точно това – държавата да изпадне в тотален блокаж„, заяви вицепремиерът.

 

„Освен да следим хода на пандемията, следим какво правят другите страни. Сега държавите предприемат избирателни или локализирани мерки, като се опитват да минат с минимум икономически щети. Имаме списък с ескалиращи мерки, които ограничават и движението, но смятаме, че засега те не са необходими“, заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, България е на 17 място по разпространение на заразата и на 10 по смъртност в ЕС.

„Много по-голяма енергия трябва да бъде вкарана в това, да се спазват сегашните мерки“, смята той.

 

Опитваме да се движим по ръба на бръснача, имаме списък с допълнителни мерки, обяви вицепремиерът запитан ще се въведат ли по-строги мерки за справяне с ковид епидемията. И обясни, че те ще бъдат въведени при отежняване на ситуацията.

 

Големият процент заразени е защото се тества по-фокусирано. През лятото се тествахме, за да отидем на почивка, смета Дончев в коментар за големия дял – над 30% на заразените от всички, които си правят тест.

 

Никой не е забранил отделният гражданин да бъде с маска и там, където не се изисква това, посочи той, отговаряйки на въпроса близо ли сме до локдаун.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *