Командирът на авиобаза „Граф Игнатиев“ разби приказките на експерти и бивши министри за последните минути на героя Валентин Терзиев!

България отблизо

Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при семействата им е моя. Това заяви пред bTV началникът на авиобаза „Граф Игнатиев” бригаден генерал Николай Русев.

„Полетът вървеше нормално, гласът на Вальо беше уверен, сигурен. Докладва че излиза от атака. Гласът му беше сигурен и уверен. Ситуацията се е развила след това и е била много скоротечна”, разказа той.

„Останахме до сутринта, чакахме го с надеждата, че има отказ на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал.

След това отидох в дома му. Когато видях семейството му, разбрах откъде тази добрина у Вальо. Не видях укор, не видях обвинения у тях. Не ме попитаха защо. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми казаха: „Благодаря”.

Съпругата му се изправи и ми каза: „Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим”. Не мога да не изпитвам чувство на вина, че не съм го опазил”, добави бригаден ген. Николай Русев.

С майор Терзиев работим заедно от 2005 г. познаваме се от много време. Той е човек, изпълнен с добрина, винаги имаше добра дума за всеки, човек с огромно сърце. Независимо от обстановката, успяваше да намери баланс и помагаше на всеки.

Беше пилот с ювелирна техника на пилотиране”, каза още шефът на авиобазата.

„Не биваше това да се случва, каквото и да е то. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това изпитание и ще продължим напред. Просто трябва време”, посочи той.

„Не е коректно пред паметта на загиналия майор и пред близките му, да коментирам хипотези. Има комисии, които в рамките на месец ще излязат с най-вероятната хипотеза.

Имаше хипотези, че самолетът се бил взривил във въздуха, че ракета от оборудването на изтребителя се е взривила. Това не са компетентни хипотези на хора, които отдавна са напуснали авиацията. Ракетата се взривява, чак когато се сблъска с мишената. Иначе самолетите щяха да падат като гнили круши. В авиацията няма хипотези. Там не говорим много, там гледаме само фактите.

Много е жалко, когато бивши министри на отбраната излизат и казват  как са се чувствали пилотите. Ние не сме упълномощили никого. Когато през 2017 г. спряхме да летим, той каза, че сме превратаджии”, подчерта той.

loading...

Tagged

1 thought on “Командирът на авиобаза „Граф Игнатиев“ разби приказките на експерти и бивши министри за последните минути на героя Валентин Терзиев!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *