Конституционен съдия изригна срещу Асен Василев. Съзнавате ли кого обслужвате със Закона за защита на националната сигурност?

България отблизо

Тези хора от властта не си дават сметка, че няма да векуват и щом имат неблагоразумието да приемат закон с такова съдържание, то те ще бъдат първите адресати на неговото приложение. Това заяви в интервю за  „Епицентър“ юристът проф. Пламен Киров по повод законопроекта за Закон за защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

– Проф. Киров, във финансовото министерство е създаден законопроект, за който Епицентър. бг първи писа, с който властта под шапката на идеята за „защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата“, ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос. Това как се вписва с конституционните ни права?

 

– Мисля, че това е шега! Но, ако не е шега, то издава откровено фашистки наклонности у тези, които са написали този законопроект. Философията му е перверзна. Тя не се вписва нито в нормите на европейската Конвенция за правата на човека и основните свободи, нито в европейските договори, по които България е страна, камо ли в конституционната рамка на нашия Основен закон. Тези хора не си дават сметка, че няма да векуват и щом имат неблагоразумието да приемат закон с такова съдържание, то те ще бъдат първите адресати на неговото приложение.

-Защо?

-Защото този закон може да се използва от всеки, който иска да се разправи със свои икономически и политически противници.

– Това извънредно законодателство ли е?

– Това е извънредно законодателство. Ако този законопроект бъде приет, това ще означава, че Министерският съвет действа в условията на делегирано законодателство, което нашата Конституция не позволява. Ако парламентът приеме такъв закон, той практически ще делегира на Министерския съвет да ограничава права на гражданите, което българската Конституция не дава на изпълнителната власт.

– Това не напомня ли на времето на ЧК? Четейки текстовете на законопроекта, се сетих за това време, което знаем от историята?

– О, не, чекистите са невинни младенци в сравнение с тези хора, които са написали този законопроект и нормите, които искат да прилагат.

– Кое е най-страшното в този законопроект?

– Най-страшно е, че той е насочен не само към собствениците, но и към държателите на собственост или активи. Без да се доказва чия е собствеността или актива, достатъчно е само, че той е в мен, и може да се породят подозрения, че той е насочен срещу държавните интереси. Това е перверзия! Това е насилие над правото! Да ги попитам как това се вписва в техните високи претенции за България като демократична, свободна и правова държава? Къде са ги научили тези стандарти, къде са ги чели и къде се прилагат? Може би в Харвард? Там ли са учили за върховенство на закона, за прилагане на Конституция.

– В законопроекта словосъчетанието „Национален наказателен списък“ на лица, които попадат под ударите на закона и който ще бъде изработен от министъра на финансите, е изписано с главна буква Н. Това означава някаква институционалност на този черен списък.

– Разбира се! Този черен списък ще има продължение – ще има национални наказателни колонии, концентрационни лагери. По съвсем естествен път едното ще следва другото!

– Значи по донос всеки може да влезе в този списък!

– Така е действала Националсоциалистическата партия чрез Гестапо по времето на „най-демократичния режим“ в Германия от края на 30-те и 40-те години на миналия век.

– Как може днешните млади управляващи да родят такова нещо?

– Тогава, когато в Германия са възприемали идеите на фашизма, това е било обяснимо като мисъл и действие. Тогава също млади хора са прегърнали тези идеи.

– Законът ще се изпълнява от Междуведомствен съвет и идеята е той да бъде консултативен орган към Министерския съвет и да се назначава от него.

– Значи тогава наистина Министерският съвет ще действа точно като ЧК.

– Има още нещо, в законопроекта пише, че „за случаите в обхвата на този закон няма да важи правилото от административното право, че обжалването спира изпълнението“.

– Естествено! Това не ме учудва, че го предлагат. Защото няма съдия, който да допусне подобно действие. Всеки магистрат би спрял такова действие на изпълнителната власт. Затова авторите на закона се застраховат. Казват, дали ще жалите пред съда, няма значение, ние си действаме, както сме решили. Пък съдът, както иска, да се произнася и когато иска. Какво ще кажат магистратите, това за нас е без значение.

– Как 30 години след прехода, с който отворихме пътя на демокрацията у нас, стигнахме дотам да говорим за фашизъм в България?

– Завъртяхме един кръг от 360 градуса. И се върнахме там, откъдето тръгнахме. Даже и по-лошо, защото тогава имаше само една глава Трета на Закона за собствеността на гражданите – отнемане на нетрудови доходи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *