САЩ предупредиха Украйна: Не ядосвайте Путин!

Свят

САЩ предупредиха Киев, че евентуални удари от украинска страна по територията на Русия, особено „в дълбочина“, крият голяма опасност и риск от ескалация на военните действия.

Поради тази причина американците искат от Киев „да не ядосва Путин„!

За това пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници, предаде УНИАН.

Както беше отбелязано, представители на Вашингтон са загрижени, че Киев може да използва оръжията, доставени от Запада, за да обстрелва територията на Русия.

„Имаме опасения относно ескалацията и в същото време не искаме да поставяме географски ограничения или да им връзваме ръцете (на Украйна) твърде много в използването на това, което им даваме“, каза един от събеседниците.

Друг източник отбеляза, че САЩ и Украйна имат взаимно разбиране за степента, в която Киев може да използва доставените му оръжия.

„Досега имаме общо разбиране за границите и една от тях е да не се удря по територията на Руската федерация“, подчерта той.

По-рано подобни опасения изрази съветникът на ръководителя на ОП Алексей Арестович. Според него Западът не бърза да прехвърля далекобойни оръжия на Украйна, за да не „гневи Путин“.

Както УНИАН съобщи по-рано, според съобщения в медиите има неформални споразумения между страните от НАТО да се въздържат от доставка на определени видове оръжия на Украйна. Това се дължи на риска от пряка военна конфронтация с Русия, който Алиансът иска да сведе до минимум.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *