Костадинов обясни защо Григорова не получи подкрепа от „Възраждане“

България отблизо

Да беше поискала подкрепа, като начало. Сами видяхте, че кандидатката на БСП предпочита да разговаря с жителите на София, а не с опозиционните партии. Може би разговорът, който Григорова е направила, все пак е бил успешен, защото тя направи много силен втори тур.

 

„Не бяхме потърсени от Григорова. Второ, в хода на самата кампания видяхме заченките на проект, които сме виждали и преди – с медиен комфорт, с медийна кампания“.

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в ефира на bTV, попитан защо не е подкрепил кандидата на БСП и Левицата Ваня Григорова на балотажа за кмет на София.

„Видяхме го с ПП, с Български възход. Безспорно много добра кампания, но всичко това носи отличителните черти на поредния проект на политическия инженер. Когато едно нещо прилича на проект, държи се като проект и говори като проект, значи е проект. Такъв проект могат да направят единствено собствениците на държавата от ПосолствоТо“, каза още Костадинов.

Провокиран да каже кое посолство точно има предвид, лидерът на „Възраждане“ каза:

„Кое е другото посолство? Аз смятам, че става дума за американското. В руското не останаха хора, там няма кой да им обира прахоляка. В България гоненето на руснаците стана национален спорт, гонихме руски журналисти, свещеници, правят се опити да се открадне руската църква. Все неща, което ни карат да мислим, че не става дума за руското, а за първото посолство“.

По думите му, времето ще покаже, дали Григорова е проект на американското посолство.

„Тя ще може да покаже своите добри идеи в СОС. СОС не случайно е най големият общински съвет в България, освен това може да се каже смело, че е малкият парламент на България. Но като гледам реакцията на Нинова, която никак не е ласкава и критиките ѝ по отношение на БСП, очевидно е, че може би има някакви търкания. Но оттук насетне ще се види какво ще се случи“, коментира той.

По думите му, Григорова е проект, който е бил създаден на конкурира „Възраждане“ на изборите.

„Това е идеята, това бе идеята и на проекта на Стефан Янев, и на ИТН. Да тичаме по една писта. Тогава хиляди ми писаха, че трябва да подкрепим Петков и Василев, защото президентът стои зад тях. Ние обяснявахме, че те са проект. Същото стана със Стефан Янев.

Ние вече 9 години сме в българската политика. Работим изключително самостоятелно, никога не сме имали медийния комфорт на кандидатката на БСП“, обясни Костадинов.

„Имаше безкритично отношение на медиите към Григорова, което ние не сме виждали по отношение на нас. Това се промени рязко след изборите. Смятам, че не трябва да има черен пиар в политика, защото отблъсква хората от изборния процес. Ударихме дъното с ниска избирателна активност – 36%.

С купения и корпоративен вот, който е около 50%, сиреч 18% са или купени или заставени от своите собственици и робовладелци. На този фон имаме 64% негласуващи. Това е катастрофа на държавата, затова трябва да се избяга черния пиар“, призова Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ отрече партията му да е подкрепила „Продължаваме промяната“ в Банкя, за да бъде победен Борисов.

„Вечерта Борисов говори от 10 минути 8 и тези минути половината за Банкя и половината за Варна. Това рязко контрастира с катастрофалните резултати в София, а той управляваше София от 18 години. В един момент неговия кандидат се провали гръмовно, отиде на трето място и той не реагира. Нямаше катастрофални заключения.

Очевидно е , че за София е имало някакви договорености, ще има някакво запазване на влияние – дали икономическо, или политическо. Но за Варна такова нещо нямаше“, каза той.

„На втори тур не подкрепихме кандидати на тройната коалиция – ПП, ДБ, ДПС. Благодарение на това другите получиха своята позиция на втория тур. Освен това, малко ми е смешно, в крайна сметка Борисов управлява с ПП, трябва да им се радва на успехите. Той ревнува ли, не мога да го разбера“, каза още той.

„В тази ситуация станахме свидетели на едно разместване на пластовете, при което ГЕРБ загуби, но ПП не спечели и така се наместиха много местни феодали. Демокрацията в България не е напреднала чак толкова, че хората да гласуват за най-добрия мажоритарен кандидат. Случва се това, че една голяма част  от хората не излизат да гласуват, а след тях гласуват хора, които са заставени, или им се плаща“, коментира още изборите Костадинов.

Затова у нас, по думите му, който най-много мразят и ненавиждат, него избират за кмет.

Костадинов категорично отрече, че ръстът на „Възраждане“ е препънат. „Трябва да сравняваме местни избори с местни избори, на предишните имахме 29 общински съветници, сега имаме 201, имахме 10 общински съветници в областни градове, сега имаме 81. Ако сравняваме тези избори с другите местни, имаме много голям ръст“, отсече той.

„На тези местни избори не видях нито едно социологическо проучване за нагласите, истината е, че ние имахме два политически модела, които можехме да изберем. Единия е изграждането на хора от своите среди, да го хванеш и да го градиш от нулата. Другият е да хванеш местни схемаджии, които ще си накупят гласове. Първо той няма да е кмет на Възраждане, а собствен кмет, ще нанесе огромни имиджови щети. Предпочитам да избера първия вариант. Това е разликата между Възраждане и останалите партии. Ние не сме проект“, обясни Костадинов.

Костадинов отново настоя кабинетът „Денков“ да подаде оставка.

„Денков е човек, който разбира от правенето на сапуни и прах за пране, но не и от управляване на държавата. Той е сламен човек, не разбира от това нещо. Погледнете защо днес нямаше събрание на парламента. Защото ГЕРБ и ДПС не влязоха в зала“, каза той.

Трябва да има смяна на ЦИК, каза Костадинов. Лидерът на „Възраждане“ се обяви против назначаването на нови началници в службите. По думите му, проблемът е в хората, които управляват ДАНС извън самата агенция, тоест правителството.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *