Красимир Каракачанов: МО ощети с десетки милиони бюджета на България в последните дни преди ротацията

България отблизо

С тази своя позиция бившият министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов излиза във връзка с обществена поръчка, направена набързо и без оглед „особеното мнение“, с което са се подписали повечето представители в комисията.

На 6 март, един ден след подаване на оставка на правителството и денят, в който НС гласува оставката, министърът на отбраната е подписал писмата до всички участници в процедурата за окончателното класиране за сделката за закупуване на 3D радари за Българската армия. Според това класиране разликата между първите четирима участници е повече от минимална – в рамките на 4-5%. За победител с минимална преднина (не става ясно как е получен резултатът), е обявена френската фирма „Талес“, от която ще бъдат закупени 7 бр. 3D радари.

Както вече информирах обществеността, с оферти в конкурса за 400 млн. лв., са участвали пет водещи компании – „Локхийд Мартин“ (САЩ) – с които имаме договор за 16 изтребителя F-16, Block70, „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция) и „Леонардо“ (Италия). Министърът на отбраната назначава комисия, която да оценява офертите. По неизвестни причини испанската фирма, която е дала най-ниска цена – с около 60 млн. лв. по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана и  така само с няколко точки преднина първа е класирана френската фирма, следвана плътно от „Елта“ , „Леонардо“ и „Локхийд Мартин“.

Комисията за оценка на офертите е от 33 души. Въпреки че голяма част от членовете ѝ са подписали с особено мнение и са настоявали до оценените 4 фирми да бъде изпратено писмо за подобряване на офертите (каквато е била практиката в МО в другите аналогични процедури, например за двата патрулни кораба ), политическото ръководство не само не направи това, а набързо извършва класиране и го утвърждава и информира за това участниците въпреки, че вече е де факто в оставка. Напомням също така, че една от фирмите е изпратила писмо до министъра на отбраната и парламента, че е готова при поискване сериозно да намали цената, но и това е заметено.

Така бюджетът на Република България е ощетен минимум с няколко десетки милиона лева.

Въпросът защо се бърза вече е с ясен отговор – явно някой бърза да реализира облага в своя полза преди да бъде извършена смяна в Министерството на отбраната.

Въпросът е – ако след няколко дни има нов министър на отбраната, дали той ще приеме тези съмнителни действия на предшественика си или ще направи всичко възможно да защити интересите на страната. И най-накрая, ако договор за такава „сделка“ попадне в парламента, дали въобще ще има шанс за утвърждаване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *