КРАХЪТ на САЩ е съвсем близо: Светът панически БЯГА от господството на долара!

Свят

Президентът на Русия Владимир Путин неведнъж е споменавал, че със санкциите и използването на долара като инструмент за натиск срещу суверенни държави, САЩ на практика режат клона, на който седят.

И това е така по простата причина, че ролята на  САЩ като глобална сила се крепи на долара. Защото по-голямата част от международната търговия и финансовите разплащания се осъществяват в долари.

По-точно, осъществяваха се досега. Защото от няколко години насам, щатската валута вече не е толкова привлекателна за държавите, както беше навремето. И за това има няколко основни причини.

Първата, е натрупаният огромен държавен дълг на САЩ, който вече възлиза на 22 трилиона долара към края на 2018 г. Почти толкова голям е и външният дълг на янките – около 19 трилиона и 300 милиарда долара. Следователно съвкупният дълг на Америка – държавен и външен, достига огромната и катастрофална цифра от почти 42 трилиона долара.

Припомняме, че „държавен дълг“ са задълженията на централната и местните власти към банките. Тоест, за да си осигурят много по-разгулен начин на живот, отколкото икономиката им позволява, янките печатат пари на поразия, а банките ги раздават като пияни моряци на държавната власт и общините.

„Външен дълг“ на дадена страна пък, е сумата от дълговете към външни кредитори. Например Китай е най-големият кредитор на САЩ.

Та, доларът стана непривлекателен за държавите, понеже всички осъзнаха, че при такъв колосален дълг, Щатите вече не са в състояние да върнат дори част от старите си задължения, да не говорим за нови такива. Фактически САЩ станаха най-големият длъжник в света, който обаче не може да върне своите задължения на никого. Точно затова държавите започнаха панически да изтеглят парите и златото си от САЩ. А това срина голяма част от господството на долара.

Другият фактор са търговските войни и санкциите, които янките налагат с повод и без повод на всяка държава, която им се стори конкурент в някоя област. Или пък има наглостта да не се подчинява на техните заповеди. И за да избегнат този натиск, държавите започнаха да се освобождават от доларовите си спестявания и да намаляват паричната маса долари в своите банки. След което, съвсем логично, разплащанията при международните търговски сделки започнаха да се осъществяват в националните им валути.

По тази причина делът на долара във валутните резерви на света, рязко падна. Той бе почти 70% в края на миналия век, а сега е 58% и непрекъснато намалява. В рамките на международната търговия, делът на разплащанията в долари също рязко намаля. От 51% през 2014 г. до едва 36% през 2018 г, по данни на МВФ и SWIFT, цитирани от vesti.bg.

Много са страните, които искат да ликвидират зависимостта си от долара. И поразителното е, че дори страните от еврозоната се готвят да направят това.  През декември миналата година Европейската комисия отправи директно предизвикателство към ролята на долара като резервна валута. В Брюксел беше представен план, с който да се заменят щатските пари при търговията с петрол и горива.

Срещу санкциите, които САЩ наложиха едностранно на Иран, се обявиха Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай. Това сведе до нула ефекта от санкциите и допълнително отслаби влиянието на долара в Европа и света. Индия също пострада много от безсмислените санкции на САЩ и също бърза да се избави от доларовата си маса.

Доминиращата роля на долара се превърна в проблем и за втората по големина икономика в света – Китай. Тръмп започна истинска търговска война с Пекин. В отговор Китайската народна банка, която е най-големият държател на американски облигации и съответно най-големият чуждестранен кредитор на САЩ, намали дела на доларовите си активи до най-ниското ниво от май 2017 г.

През миналата година доларът се превърна в заплаха и за Турция. В отговор Анкара се подготвя да търгува в национални валути с Китай и Русия. Страната обсъжда и възможна замяна на долара с национални валути при сделки с Иран.

Руският президент Владимир Путин от много години, започна да ограничава влиянието на долара върху икономиката на Русия, за да сведе до минимум санкционния натиск на САЩ. Москва намали доларовите си резерви почти до нула, замествайки ги със злато, евро и рубли и юани. Освен това Москва въведе национална платежна система като алтернатива на SWIFT и води преговори с Китай и Турция за изхвърляне на долара от международната търговия, и започване на разплащания в собствени валути.

Така, крахът на долара, започва да става крах и на самите САЩ, които по думите на Владимир Путин, сами отрязаха клона, на който седяха. Заради своите традиционни два смъртни гряха. Алчност и горделивост.

И днес, единствената алтернатива на щатската хегемония, е взаимноизгодното сътрудничество между суверенни държави, които сами вземат решения за своето бъдеще.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “КРАХЪТ на САЩ е съвсем близо: Светът панически БЯГА от господството на долара!

  1. Всеки, който ползва интернет, го знае това. Учудващо е, как все още тази финансова система продължава да съществува?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *