Чеченците на Кадиров влизат в Ростов на Дон, сблъскват се с наемниците на „Вагнер“

Свят

Губернаторът на намиращата се южно от Москва Воронежка област Александър Гусев заяви, че руските въоръжени сили водят „необходимите оперативно-бойни мероприятия“.

Появи се и информация, че около 500 бойци на чеченския лидер Рамзан Кадиров влизат в Ростов на Дон.

Това става два часа след като източници на „Ройтерс“ и Би Би Си потвърдиха разпространяваната в „Телеграм“ информация, че сили на частната военна компания „Вагнер“ владеят ключови обекти във Воронеж.

 

Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров обяви, че е изпратил чеченски части в „зоните на напрежение“ в Русия.

„Бойците на Министерството на отбраната и Националната гвардия на Чеченската република вече заминаха за зоните на напрежение“, заяви в Telegram Кадиров, който е близък съюзник на президента Владимир Путин. „Бунтът трябва да бъде потушен и ако се наложат сурови мерки, ние сме готови!“, категоричен е чеченският лидер.

В социалните мрежи се появи информация, че военна колона от чеченски войници на Кадиров току-що е пристигнала в Ростовска област.

Изглежда, че битката между групировката „Вагнер“ и чеченците на Кадиров скоро ще започне, коментират авторите на информацията.

 

Междувременно колона на „Вагнер“ се движи безпрепятствено към Москва, където бяха засилени мерките за сигурност, започнаха проверки на автомобили и документи след обявяването на режим „контратерористична операция“. Един след друг биват евакуирани прочути културни обекти като музеи и галерии недалеч от Кремъл.

 

Бойците от руската военна компания „Вагнер“ са установили контрол над всички военни съоръжения в град Воронеж, който се намира на около 500 километра на юг от Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност. Очевидци са потвърдили пред агенцията, че колона от войски на „Вагнер“ е минала през града.

Новината дойде малко повече от час след като губернаторът на Воронеж Александър Гусев съобщи за „бойно-оперативни мероприятия“ на територията на областта. Малко след това Гусев съобщи и за мащабен пожар в склад за гориво, с който се борят над 100 пожарникари.

РИА „Новости“ предаде, че магистрала „Дон“, която е най-прекият път от Ростов през Воронеж за Москва, е била затворена по разпореждане на местните власти в отсечките през Воронежка и съседната Липецка област.

В самата Москва властите разпоредиха спиране на транспорта по едноименната река, съобщи ТАСС.

В обръщението си към нацията сутринта президентът Владимир Путин призна, че ситуацията в Ростов остава сложна и работата на гражданските и военните власти там е блокирана. Кореспондент на Ройтерс потвърди, че центърът на Ростов, който бе център на командването на руските военни операции в Украйна, сега е зает от бойци на „Вагнер“ с танкове и бронирани машини.

Путин определи действията на „Вагнер“ като престъпна авантюра, но началникът на компанията Евгений Пригожин отхвърли призива да сложи оръжие. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който се обяви в подкрепа на Путин, съобщи, че войските му се придвижват към „зоните на напрежение“, за да защитят руската „държавност“.

Властите в Липецк, на пътя към Москва, затягат мерките за сигурност. Няма сведения за въоръжени сблъсъци, освен твърденията на медии, свързани с Пригожин, за свален боен хеликоптер. Няма отзиви и от въоръжените части като „Росгвардия“, които началникът на „Вагнер“ призова за подкрепа срещу министерството на отбраната.

Междувременно сградата на компанията „Вагнер“ в Санкт Петербург беше отцепена от служители на силовите структури. На входа дежурят сътрудници на полицията и на Руската гвардия. Към мястото се отправиха и журналисти.

В столицата Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция.

Пригожин е обвинен в опит за въоръжен метеж. По-рано той обяви в публикувано видео, че се намира в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон и неговите сили контролират всички военни обекти в града. Ройтерс съобщи, че „Вагнер“ е установила контрол и в град Воронеж.

Пригожин предприе тези действия, след като обвини руското военно ръководство, че е наредило удар в тила на хората му в Украйна. Министерството на отбраната се обърна към бойците с твърдението, че „те са били подведени и въвлечени в престъпна авантюра“ и ги призова да се свържат с представители на официалните структури като гарантира безопасността им.

 

Източник БНР, „Дневник“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *