Куп изненади и 2 жестоки интриги: „Галъп“ с пикантни данни за вота ГРАФИКИ

България отблизо

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание (НС), според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. 

За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко декларативната активност ще се възпроизведе на терена и как националните избори ще увлекат активност за европейските.

 

3,1% декларират твърдо намерение за гласуване с „Не подкрепям никого“ в изборите за Европейския парламент.

Данните са от сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“* за БНР. Той обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 29 май и 4 юни.

„Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни“, коментират социолозите.

Ако декларациите на респондентите се потвърдят и сред тепърва решаващите за кого да гласуват стотици хиляди българи, дяловете на подадените за партии и коалиции гласове биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%„Възраждане“ – 15,5%ДПС – 15,3%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място.

 

БСП биха имали 8%„Има такъв народ“ (ИТН) – 6,1%.

На сравнително удобна позиция дори за атака на „летвата“ са „Солидарна България“ с 3,1% и „Синя България“ с 2,8%.

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на „Величие“ – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, „Български възход“ – 1,1% и „Левицата!“ – на самия ръб от 1%.

„Подредбата в тези тесни рамки, разбира се, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като „Зелено движение“, формацията на Иван Гешев и други„, допълват от „Галъп“.

За Европейския парламент (ЕП), както може да се очаква, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики.

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават „Солидарна България“ – с 3%, „Синя България“ – 2,6% и други.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *