Захариева с половин уста смъмри Чавушоглу: Не е хубаво да правите така. А трябваше да тропне по масата, ама смее ли?

България отблизо

Преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите, заяви външният министър Екатерина Захариева след възникналото дипломатическо напрежение между България и Турция заради Закона за вероизповеданията.

„Не е хубаво да се използват отношенията със съседните държави за вътрешнополитически цели”, каза Захариева и изрази готовност да обсъди с депутатите ситуацията с турската намеса. външният министър съобщи, че е провела телефонен разговор с колегата си Чавушоглу. Тя е успокоила неговите притеснения от Закона за вероизповеданията. „Избори идват и си отиват и, за съжаление, много често, спомняте си миналата година се наложи няколко пъти да реагирам… преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите”, коментира Захариева. Тя съобщи, че турският посланик в София е извикан в Министерството на външните работи.

В същото време Цветанов каза:  „Категорично не съм чувал за натиск от турска страна относно Закона за вероизповеданията. В политиката всеки има право да прави изказвания и да бъде чут от своите избиратели, но наистина в ГЕРБ нямаме никаква информация за натиск от страна на Турция. Законът за вероизповеданията се преекспонира и смятам, че това се направи с политическа цел. При този закон сме се ръководили само и единствено от интересите на обществото и вероизповеданията.

Е, на кого да вярваме?

И Захариева като външен министър би трябвало да защити доста по-твърдо националната ни независимост, а не да мрънка като пред първокласници, че не било хубаво да се прави така.

Утре може да се случи и по-сериозна провокация.

Тогава пак ли ще скимтим, че не е хубаво и ще си измием ръцете, че сме взели мерки?

Валери Симеонов беше доста по-категоричен:

Турската държава постоянно прави провокации към България – текстовете, с които позволихме финансирането на вероизповеданията отвън, са национално предателство. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за приетия от парламента Закон за вероизповеданията, предаде Агенция „Фокус“.

 

Според него гласуваните текстове в Закона за вероизповеданията са национално предателство, тъй като се е позволило на вероизповеданията да получават финансиране от чужбина. Попитан кой е предателят, Симеонов посочи: „Видяхте кои гласуваха“.

„Както искате, го приемайте. Това не е за първи път, не е за последен. Не мисля, че има пряка връзка с евроизборите. Постоянно си правят някакви провокации, както беше с турските учебници, в които България беше включена в границите на Турция. Както беше с изявленията на Ердоган на предизборен митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърждали. Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, заяви Симеонов.

Но дали този патриотизъм не е само предизборен?

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *