Кънчо Стойчев: Правителството не прави нищо за икономиката на страната!

България отблизо
”Ние сме единствената страна в ЕС, която не е задействала реална помощ. Правителството съвършено нищо не прави по икономическата ситуация в страната. Знаем, че в такива моменти помощ е само онази, която е навреме”.

Това каза пред БНР социологът от „Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев. Той посочи, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са добри и навременни.

 

„Вече мина месец и бизнесът умира. Управляващите се опитват да оправят едно мъртво родено и изцяло сбъркано постановление. Мярката 60:40 сега я оправиха, но пак е неработеща“, коментира Стойчев и обясни, че самата идея на тази мярка е сбъркана, защото в момент на криза, когато работата е спряла и хората не могат да работят, да се търси 100% компенсация е възможно може би само за гигантски фирми, които имат огромни запаси и могат да се възползват от подобна мярка, но те нямат нужда от помощ.

Стойчев даде пример, че в Германия мярката е 60:0, а във Франция е 50:0. По думите му в България тази мярка иска да гарантира 1005% заплатата на човек, който не работи: „Да, това не е по негова вина, но защо да получава пълна заплата. Това го няма никъде в света“.

 

Той беше категоричен, че за над 90% от българския бизнес мярката 60:40 не е работеща и това се вижда и от опашките пред бюрата по труда. Стойчев коментира, че не само не са добри икономическите мерки, но към днешна дата те не са започнали да се прилагат. Според него, опозицията в парламента не е компетентна по икономическите въпроси.

Социологът добави, че управляващите се мъчат в максимална степен да се запази работната сила, но го правят по грешния начин. И точно затова 210 хиляди нови безработни са пред бюрата, съобщава информационния портал frognews.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *