Кьовеши пристига на крака в София, за да види какви ги върши Гешев

България отблизо
Шефката на европейската прокуратура пристига в София. Лаура Кьовеши обяви, че съвсем скоро ще направи визита до българската столица, но не стана ясно кога ще е точната дата. На по-късен етап ще бъде дадена информация за това.

Днес започна работа европрокуратурата, а очакванията към новата институция са огромни. Нейното създаване се проточи осем години. В институцията участват 22 държави в ЕС, сред които и България. Страната ни обаче започна с фалстарт – 6 от общо 10 предложения за европейски делегирани прокурори не се харесаха на Кьовеши.

 

Днес шефката на европрокуратурата коментира мотивите за тези откази. Кьовеши заяви, че институцията има вътрешни процедури и всички кандидати трябва да отговарят на определени критерии за изборност.

 

“Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда“, посочи Кьовеши пред Българското национално радио.

 

Тя бе категорична – отстъпки не могат да се правят на никого. Нови кандидатури се очакват възможно най-бързо, за да може институцията да започне да действа напълно.

Кьовеши има какво да прави в България. Страната ни се тресе от куп скандали, особено през последните седмици. Сагата с подслушванията продължава, има проблеми с отпуснатите кредити от ББР, говори се за завладени институции, а държавното обвинение, което е под ръководството на Иван Гешев, изглежда мълчи. Само припомняме, че по някои от най-сериозните скандали от миналата година (какъвто беше случая с шкафчетата и пачките) бе изведен печалният извод “няма данни за престъпление”. Припомняме още, че земеделецът Светослав Илчовски и други замесени в разкритията му пред комисията “Манолова” имена бяха привикани на разпит. Казано с други думи – прокуратурата се самосезира и започна проверки. Не е ясно дали ще се стигне до някакви резултати.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *