Лена Бориславова иска апетитно място в политиката. Вижте с какви методи се катери към него

България отблизо

Влиятелната в средите на ПП Лена Бориславова гръмнала имотния скандал, който уличава Асен Василев и Даниел Лорер в срамни сделки и схеми за лично облагодетелстване, научи Епицентър. Бг от източници в „Продължаваме промяната“.

Този скандал, който тепърва ще се разраства, е част от вътрешно-партийната бойна, която се разгаря с приближаването на евроизборите.

 

Отдавна се знае, че ПП е разделена на няколко лагера, най-изявяните от които са Петков-Бориславова срещу Василев-Лорер.

 

Даниел Лорер, който не успя да стане еврокомисар, искал на всяка цена да се види като член на Европарламента и да води листата, за да е сигурно мястото му в Брюксел. От ПП обаче заявиха, че водачеството е запазено за Николай Минчев, който бе оттеглен от “джентълменската договорка” след ротацията да стане председател на парламента, заради щенията на ген. Атанас Атанасов от ДСБ за този пост.

 

В свои постове във Фейсбук Лена Бориславова многократно е изразявала критики, негативизъм и подигравки към Лорер и Василев. Самата тя пък бе принудена през април м.г. да напусне Народното събрание след скандал, който й спретнали Даниел Лорер и Асен Василев. Тогава й били припомнени скандални факти, свързани с правителството “Петков”, в което Бориславова бе началник кабинет на Кирил Петков, но се изживяваше като премиер в сянка. Двамата твърдели, че „парапетгейт“ смъкнал с 4-5% одобрението към ПП.

По-късно Лена Бориславова попречила на съпругата на Лорер – Виолета, да стане наш представител в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

 

„В ПП ври и кипи, ударът срещу Василев и Лорер е от вътрешен човек, който разполага с цялата информация за хората в Промяната. Не случайно идва преди ротацията, за да засегне от една страна Асен Василев, който трябва да остане като финансов министър, а имотната измама може да му попречи, и от друга – Лорер, който иска да избяга от българската политика и да намери престижен пост навън“, обясни нашият източник ситуацията на върха в ПП.

 

Вчера парламентарната опозиция попита премиера Николай Денков за публикациите, свързани с финансовия министър Асен Василев, в които се твърди, че бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова – посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят, пише разследващият сайт Bird.

До момента Асен Василев не е коментирал публикацията, а премиерът Николай Денков реагира, като пренасочи въпросите към финансовия министър.

Пръв за твърденията за разследването „Кралицата на винетките“ попита лидерът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

 

Денков му отвърна, че ако има нарушение, то трябва да се подаде сигнал и „ще се намери начин да разследват“.

„Дали е морално, мога да съдя само за това, ако бъдат поставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. Не можем да знаем какво точно се е случило. Това е бивша фирма на Асен Василев“, отговори премиерът.

По-късно и независимият депутат Радостин Василев попита премиера какви действия ще предприеме относно информацията на разследващия сайт. Според Радостин Василев става дума за корупционна схема за пране на пари от страна на финансовия министър. 

 

Николай Денков този път не призова Радостин Василев сам да пусне сигнал, а отговори, че ще се направят нужните проверки.

 

„Дали институциите ще дадат отговор или не, но е редно, когато има такава информация, е редно да се проверява. Редно е да се попита финансовият министър – нито съм му баща, нито съм му майка, докато няма ясни причини, да се каже, че този човек е нарушил закона“, каза Николай Денков.

Радостин Василев отговори, че сезира прокуратурата за тази информация директно от парламентарната трибуна.

По-късно депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че коалицията е внесла предложение за промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки – от 7% на 3%.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *