Лошо се пише на Украйна, заради липсата на тези важни неща…

Свят

От 25 октомври Украйна въведе графици за прекъсване на електрозахранването както за промишлени предприятия, така и за битови потребители във всички региони на страната, съобщават Обозреватель и други украински медии. 

 

Още преди свечеряване беше изключено електрозахранването на жилищните сгради в Киевска, Лвовска, Черкаска, Полтавска, Тернополска области и в Днепропетровска област. В същото време по-голямата част от град Ровно остана без ток заради авария в подстанция.

„За да се стабилизира работата на енергийната система, Диспечерският център на НЕК „Укренерго“  беше принуден да прилага графици за ограничаване на потреблението на електроенергията и мощностите за промишлени потребители във всички региони на Украйна.

Принудителното ограничаване на потребителите на електроенергия е напълно контролируема мярка, която намалява натоварването на електрическата мрежа и дава възможност за балансиране на работата на електроенергийната система“, се казва в официално изявление на Укренерго.

Поради прекъсване на електрозахранването на базовите станции по цялата територия на Украйна има сривове в интернет и мобилните комуникации. Операторите нямат време да доставят генератори навсякъде, съобщава Liga.net.

Руската армия срина енергийната инфраструктура и сега украинците са принудени да пестят електроенергия и да търсят алтернативни източници на енергия. Това обаче не е единственият проблем. Украинците се оплакват, че по време на спирането изчезват както гласовата телефонна комуникация, така и мобилният интернет, отбелязва изданието.

Liga.Tech е попитал мобилните оператори Vodafone, lifecell и Kyivstar защо украинците не могат да използват комуникации по време на спирания на тока.

Специалисти са обяснили как работят базовите станции по време на прекъсване на тока.

Работата на мобилното комуникационно и интернет оборудване зависи от захранването. Всички базови станции са оборудвани с резервни захранвания. Това са акумулатори, които автоматично се включват при спиране на централизираното захранване. Средно те могат да работят четири-пет часа след прекъсване на тока. Но когато се изтощи акумулаторът няма с какво да се захрани отново, обясняват операторите.

Ако възникне предсказуемо прекъсване на захранването или краткотрайно прекъсване на захранването, мобилната мрежа автоматично превключва към резервни източници и продължава да работи. Ако през това време захранването не се появи, се преминава към генератори.

„Всички важни структурни компоненти на мрежата, като комутатори и възлови базови станции, са оборудвани със стационарни дизелови генератори. За да подпомогне работата на друго оборудване в случай на продължителни прекъсвания на електрозахранването, компанията използва мобилни дизелови генератори. Въпросът е, че дизеловото гориво е много малко“, казват от Kиевстар.

Киевстар, подобно на други оператори, разполага с голям парк от такива дизелови генератори. Въпреки това, ако прекъсванията на електрозахранването са продължителни и мащабни и обхващат едновременно различни райони, градове или села, абонатите могат да изпитват затруднения с комуникацията и интернет.

Това се дължи на факта, че доставката на алтернативни акумулатори и генератори едновременно до голям брой базови станции и технически обекти отнема време, гласи обяснението от мобилните оператори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *