КАРТА: Нахлува ли радиация у нас, ако избухне „мръсна бомба“ в Украйна

Свят

Ако Киев взриви „мръсна бомба“, радиоактивните изотопи могат да се разпространят в атмосферата на разстояние до 1500 километра, като по този начин покрият Полша.

Това каза началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов.

 

Той отбеляза, че при взривяване на радиологично взривно устройство „наличието на радиоактивни изотопи във въздуха ще бъде регистрирано от станции на международната система за мониторинг на разстояние до 1500 километра“.

По неговите думи, Полша и Румъния ще са най-засегнатите от радиоактивните облаци. От ведомството показаха и карта, на която се вижда, че според прогнозите, облакът с радиоактивното замърсяване ще достига и до Берлин.

Облакът достига почти до Букурещ и няма никакви гаранции дали и България няма да бъде засегната при определени метеорологични условия.

Припомняме, че според Кирилов, в момента украинската страна вече е на финалния етап от създаването на „мръсна бомба“.

„Когато зарядът се детонира, контейнерът се разрушава и радиоактивното вещество се разпръсква от ударна вълна, създавайки радиоактивно замърсяване на района на големи площи“, обясни  той.

Кирилов посочи, че Киев може да маскира „мръсна бомба“ като ненормална работа на руско ядрено оръжие с ниска мощност. Той добави, че като радиоактивно вещество на продукта може да се използва уранов оксид.

Предполагаемите опасения на Русия, че Украйна ще използва „мръсна бомба“, са откровено неверни, обявиха официално от Вашингтон.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън заяви пред CNN.

„Отхвърляме съобщенията за откровено неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва „мръсна бомба“ на собствената си територия. Светът ще разгледа всеки опит това обвинение да бъде използвано като претекст за ескалация“, заяви Уотсън.

Освен това САЩ следят много внимателно за всякаква информация, че Русия има конкретен план за взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

Както съобщи УНИАН, руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано заяви, че Украйна може да организира провокации с използването на „мръсна бомба“.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Шойгу е задействал „телефонна въртележка“, като се е обаждал на министрите на отбраната от НАТО. Според Зеленски само Путин може да използва ядрени оръжия в Европа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *