Лъсна нова мръсна кражба от парите ни за здраве! Вижте кой забърса още 270 милиона!

България отблизо

Помните ли  „Мистър Пица“, който  което открадна 1 милиард  лева от нашите вноски в НЗОК по времето на кабинета „Борисов -1“?

С тях той уж попълни липсите в националния бюджет, но никой не разбра къде отидоха парите. Тогава Дянков и Трайчо Трайков бяха навързани като свински черва и източиха единият касата, другият енергетиката. Даже про форма започна съдебно дело, но и двамата твърдят, че са невинни. Дело с предизвестен край.

Сега отново от касата липсват 270 милиона лева. Пари за здравето ни. Ще потърси ли някой отговорност от някого къде са парите! Или пак ще се размине с камуфлажни оставки?

Това написа в профила си във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков, който от известно време води люта интернет война с ГЕРБ и крадливите институции.

Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК Камен Плочев, понеже  изпратил писмо до парламента и всички парламентарни групи, в което обяснява, че касата няма пари да плаща за лечение на българи, живеещи, или отишли на екскурзия  в чужбина. Тези българи живеят и работят в страни от ЕС, но плащат вноските си у нас. По силата на спогодба, ние сме длъжни да платим лечението им на другите държави, в които са получили медицинска помощ.
Тези задължения, според  Плочев, са на стойност  271 247 500 лв. и се дължат от НЗОК към чужди здравни фондове.  И непрекъснато нарастват.

Затова  Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджета на НЗОК, като и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за да си изплатим борчовете. изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лева.

Така изглежда една общинска болница в България, а парите за здраве къде са?

Министър Ананиев побеснял, че писмото отишло в парламента без знаниет му и поискал оставката на Плочев.  Ананиев твърди, чеимали сериозен спор и  в началото Плочев е отричал да е писал такова писмо, а после обяснил,  че е възможно да го е подписал машинално,  без да вникне в смисъла му.  Затова не бил уведомил министъра и  Надзорния съвет на НЗОК, защото го счел за маловажно.

Кой какво е подписвал и какво е знаел или не е знаел, никога няма да стане ясно.

Ясно е едно. Някой много държеше да бъде запазена тайната колко пари ще бъдат взети отново от джобовете ни и ще отидат в чужди клиники, или просто в чужди сметки под формата на плащане за лечение. Няма данни в писмото колко души са се лекували спешно в чужбина, нито защо са ползвали, ако са ползвали, скъпи болници в ЕС, а са се осигурявали на най-ниската тарифа – българската.

Наистина ли става въпрос за болни българи, или за договорки с наши лекари в чужди клинки? Вече няколко такива далавери бяха спипани, фиктивни болни, изпратени от опрееделени лекари в определени болници в чужбина и дори плащането на хотел или квартира на придружителите.

Каква далавера се опита да замаже този път министърът?

Депутатът от БСП Славчо Велков заяви, че управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев е бил заставен  да си подаде оставката. „Чрез посредник проф. Плочев получил пряка заплаха от високопоставен политик в държавата. Било наредено да му предадат  да си подаде оставката доброволно и нещата да си останат така, като след време се забравят. Ако не го направи, щели да включат цялата държавна репресивна машина срещу него и никога няямало да си намери място у нас като професор, та дори и като обикновен чиновник, каза Велков.

Няма смисъл да гадаем кой е високопоставеният политик. Един единствен в България използва такава нагла лексика и такива безцеремонни заплахи. А ако не бъде послушан, човекът я се скрива в миша дупка, я получава внезапно инфаркт.

Фактите обаче вече не могат да се скрият. Дълбоко пазената „държавна тайна“, че обикновените хорица в България плащат луди пари на чужди частни клиники, вече лъсна. У нас болните умират, защото няма средства за лечението им, а други си правят операции в Париж и Берлин, защото внезапно им „прилошало“, докато били на екскурзия.

Сключват се договори с разни клиники и се делкат едни пари.

Министърът също е замесен и лекарите искат неговата оставка. Оказа се, че неговата заместничка и председател на Надзора Жени Начева, тотално кадрува, нарежда е се меси в работата на касата, каза   бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.  Той обяви официално, че Начева не само назначава свои хора, но и  директно на административния персонал какво да прави, какво да подписва,  променя и бюджети на болници. „Това е нарушение на закона“, категоричен е Петров. И няма как да става без знанието на министър Ананиев.

Ще го жертва ли Борисов здравния министър, или далаверата ще се покрие?

Дянков отмъкна един милиард.

Сега лъсна още четвърт милиард.

А колко пари още са източени един Господ знае.

България умира. Спират се лекарства. Режат се клинични пътеки.

Пък касата се ползва като дойна крава от политиците.

Е, няма такава държава!

Всъщност има…

Автор Станислава Славова , istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Лъсна нова мръсна кражба от парите ни за здраве! Вижте кой забърса още 270 милиона!

  1. НЕ Е ВЕРНО! НЕ ПОМНИТЕ! ПАРИТЕ БЯХА МИЛИАРД И 400 МИЛИОНА! ОТИДОХА ЗА АСФАЛТ И КОМИСИОННИ ЗА ГРОБ И ДЕБЕЛОГЪЗКО!

  2. Затова здравната система трябва да стане държавна политика и да се ръководи и финансира от МНЗ и да е безплатна ! За какво е тая НЗОК? Частни болници, държавни, общински, кабинети, търговци…? Няма модерна медицинска техника! Почти няма истински лекари, които да ЛЕКУВАТ хората! Хаос! А би трябвало да има не болници а ЛЕЧЕБНИЦИ, в които да се лекуват хората комплексно и НАДЕЖДНО от всичките им болести, а не без смисъл на парче, както правят сега и да излизат от там НЕБОЛНИ! Никой не е в състояние да разбере кой колко краде! И каква е ползата от такава българска медицина за тези, за които е предназначена- за все повече и повече болни и умиращи хора- банкомати!?…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *