Любен Дилов жестоко се изгаври с избирателите. По-простите можели да гласуват с боб и царевица, а умните…

България отблизо
Още по-комичен става дебатът в пленарна зала по въпроса с връщането на хартиената бюлетина. Любен Дилов – син от ГЕРБ допусна да се позволи гласуване с боб, царевица, димни сигнали и гълъби, ако избирателите искат това и пита – защо от “Продължаваме Промяната” искат да ограничат хората.

Има достатъчно мнозинство за промени в Изборния кодекс, които да направят факт смесената форма на гласуване – с бюлетини и машини. Това и сега е позволено, но само в случай, че машинните устройства не функционират. В подкрепа на идеята за връщане на хартиената бюлетина са БСП, ГЕРБ и ДПС, които имат достатъчно мнозинство, за да приемат предложението.

 

Категорично против са от “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”.

 

Екстравагантното предложение на Любен Дилов – син не е сериозно. От ГЕРБ обаче повтарят упорито, че голяма част от избирателите искат връщането на хартиената бюлетина, като според критиците на тази идея така ще се засилят възможностите за изборни измами и манипулации на резултатите от вота. Вчера Радослав Чолаков от партията на Бойко Борисов заяви, че избирателите “стенат” и настояват за смесената форма на гласуване.

 

Оказва се обаче, че в БСП не са съвсем единодушни по въпроса. Вчера пред “Капитал” Явор Божанков заяви, че е против връщането на хартиената бюлетина. Ден по-късно Корнелия Нинова поиска той да бъде освободен от правната комисия. Социалистите обаче отказват по-обширен коментар и посочват, че няма нищо драматично и всеки има право на различно мнение в редиците на формацията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *