Манолова: Тази актуализация на бюджета напомня теглене на бързи кредити от неизвестни лихвари

България отблизо
Така предложена от правителството без ясни разчети, тази актуализация на бюджета прилича на тегленето на бързи кредити – поемане на дълг при неясни условия. Актуализацията не отчита епидемията от безработица и фалити, за които няма приложена реалистична прогноза.

Предложението на правителството за актуализация на бюджета няма реалистични данни за ръста на безработицата и верижните фалити, а прогнозите от 2 % ръст за оставащите без работа са твърде спорни. Това се казва в позиция на гражданската платформа с председател Мая Манолова. От организацията поместиха на сайта си становище за обявената от правителството актуализация на Бюджет 2020 г.

Според Манолова актуализацията не предвижда нито икономии в публичния сектор, нито преструктуриране на европейските фондове и програми, нито реформи, които да насърчат стопанската инициатива. Така „затягането на коланите” остава задължение за гражданите и частния сектор, а за публичния сектор остава привилегията да харчат парите.

На фона на създадената извънредна ситуация е нормално очакването за намаляване на приходите и допълнителни непредвидени разходи в бюджета. Но за първи път (от 2010 г. насам) актуализация се прави на такъв ранен етап от изпълнението на бюджета, се казва в позицията.

„Представеното искане да се разреши ползване на дългово финансиране до 10 млрд. лв. е фискално неиздържано. Извън фискалните правила е да се иска бланково одобряване на дълг, без да се посочи неговото направление. Така се дава и сигнал, който може да оскъпи търсените от държавата пари”, смята още Манолова, като допълва, че така изпълнена, тази актуализация вместо да е „пълно каско”, е презастраховане.

По думите й преди да се търси подсилване на фискалните резерви с нови дългове за реализиране на финансиращи операции, каквато е капитализирането на Банката за развитие, е редно да се замразят всички финансиращи операции. „В този контекст, може да се отложи планираното финансиране на инфраструктурни проекти за сметка на ресурси от фискалния резерв”, препоръчва Манолова.

Според нея за гражданите остава неразбираемо как доскоро правителствените говорители ни убеждаваха колко стабилна е фискалната позиция на страната, а днес ни убеждават, че имат нужда от най-големия еднократен заем в новата ни история. Двете твърдения няма как да са верни едновременно. „За да са информирани гражданите, следваше правителството да припомни, че България изплаща към този момент 16 млрд. лева, заеми, теглени в предишните няколко години, а сега се кани да поиска нови до 10 млрд. лв. заеми”, подчертава Мая Манолова.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *