Мария Захарова: Армия на ЕС няма да уплаши Русия!

Свят

Преди да излага идеи за създаване на армия на ЕС, която уж да поддържа мира, италианският външен министър Антонио Таяни,  трябва първо да се научи как хуманно да решава проблема с бежанците и мигрантите, защитавайки границите на Съюза.

Това написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram по повод изказването на Таяни, че ЕС се нуждае от армия за мироопазване и външна политика.

Дипломатът обърна внимание на изявлението на ръководителя на италианското външно министерство, който предложи да се формират в Европейския съюз „собствени въоръжени сили, които биха могли да играят роля в поддържането на мира и предотвратяването на конфликти“.

„Армия на ЕС? Може би Брюксел трябва да започне с разработването на собствена ваксина срещу Covid? Или да се научи да защитава хуманно, в съответствие с международните си задължения, границите на Европейския съюз? Да реши въпроса с бежанците и мигрантите? И едва тогава да мисли за създаване на армия“, отбеляза Захарова, коментирайки съответната инициатива.

Преди формирането на единна армия, Брюксел би било добре да разбере с какво гориво ще се движат бойните машини, и с какво ще се топлят хората?  В противен случай  американският президент ще пристигне в Брюксел и ще каже, че той ще вдигне цените на горивата, ако армията на ЕС не атакува тези, които той посочи. И отсега е ясно коя страна ще посочи той. Русия, разбира се. Но ние не се страхуваме. Нито от ЕС, нито от САЩ.“

Представителят на руското външно министерство призова италианския министър да се замисли „защо тогава всяка страна от НАТО (да се чете ЕС) трябва да плаща колосални суми в общата хазна (а всъщност на Вашингтон), които отиват, за да се гарантира тяхната сигурност?“ .

По-рано Таяни каза, че „в свят с такива тежки страни като САЩ, Китай, Индия, Русия“ отбраната и общите въоръжени сили „трябва да станат общи“ за Европейския съюз и това не търпи отлагане.

Източник: „Труд“

loading...

Tagged

1 thought on “Мария Захарова: Армия на ЕС няма да уплаши Русия!

  1. Проблемът не е в армиите, а в тези които издават заповедите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *