Мария Захарова каза кога Русия ще преговаря за мир в Украйна

Свят

Русия смята повече от всякога, че мирът с Украйна минава през отрязване на централните, южните и източните ѝ украински региони, заяви в писмено интервю за Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

В интервюто си тя уверява, че Москва иска също неутрален статут на остатъка от Украйна, и то под руски контрол – нещо, което би я отдалечило от „съюзниците“ ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха.

Захарова обяви, че демилитаризацията и денацификацията на остатъчна Украйна е ненарушимо условие за мира.

Говорителката на руското външно министерство поясни още, че последното условие за мир в Украйна и Европа се съдържа в думите на президента Владимир Путин от декември 2021 година. Условието е ясно и категорично – САЩ и НАТО трябва да напуснат цялата Източна Европа, да изтеглят базите, войските и въоръженията си от тези територии. Понеже, както обясни тя, Русия няма да позволи ядрените ракети на Алианса да продължават да стоят на пет минути път от Москва.

И ако западният военен блок продължава да упорства Руската федерация ще разположи своите ядрени ракети в Куба, Венецуела и Никарагуа. А защо не и в Мексико, добави тя.

Освен това Захарова повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на руско говорещите украинци.

„Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни“, увери говорителката.

Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото „няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад“.

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост „реално няма никакво отношение към мира“.

„Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия“, заяви тя. „Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира“, добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е „провалила“ и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори „се е засилил“, смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха „против“.

В интервюто си Захарова приветства „нарастващото сътрудничество“ с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за „съмишленик“, с когото може да изгради „глобално партньорство и стратегическо взаимодействие“, добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към „ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона“. „Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици“, прецени тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *