Мария Захарова разби русофобите във властта: Кой им дава право да позорят българския народ?!

Свят

НАША МАША В БЪЛГАРСКА НОСИЯ

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя самата е на борда.

„Не става дума просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва, че територията на държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащите към тях териториални води.“ Въздушното пространство не е включено в термина „територия“.

В този смисъл, незаконните и без това санкции на ЕС, не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата. Де факто ние не влизаме в територията на държавата, а просто прелитаме над нея“, написа Захарова в телеграм канала.

По думите й за първи път в историята държавни власти забраняват не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство, на самолета на руското МВнР му беше позволено да прелети.
„Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? …Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Турция и Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова или други лица от санкционния списък.

Тоест, ако може Лавров да лети съвсем сам, това ще е най-добре за българските властолюбци и за Брюкселските им началници. Само че опитът им се провали. Руската делегация пак си пристигна в Скопие. И то в пълен състав, независимо от санкциите на ЕС. А тези мизерни хитрини на сглобката и Брюксел само гневят хората в България, които искат дружески отношения с нашата двойна освободителка Русия.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *