«Мащабно обкръжаване»: В Украйна забиха тревога заради маневрата на Русия в ДНР

Свят
След пробива при Очеретино руската армия може да създаде заплаха за украинските въоръжени сили от мащабно обкръжение в ДНР, пише украинското издание «Страна».
„Основният проблем за украинските въоръжени сили относно този пробив е, че той отвежда руските войски в тила зад линиите на укрепленията, които украинските войски започнаха да изграждат … Там руснаците … могат да напреднат бързо, ….  създавайки заплаха от обкръжаване на украинските части на огромен участък от фронта“, се казва в статията.

Според журналистите украинската армия ще трябва спешно да намери резерви, за да удържи руския пробив. Положението на украинските въоръжени сили се утежнява от факта, че след Очеретино те нямат нито подготвени окопи, нито минни полета.

„Ако украинските въоръжени сили имат проблем с резервите, тогава ще възникне въпросът за необходимостта … да организираме широкомащабно отстъпление към нови линии на отбрана, за да избегнем обкръжението“, опасява се изданието.

Както отбеляза главата на запорожското обществено движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов, въоръжените сили на Украйна избягаха от село Очеретино, разположено в Донецката Народна Република. Според него руските военни са навлезли в селото и са издигнали знамена в неговия център.
По-рано министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу заяви, че от началото на специалната военна операция украинските войски са загубили почти 500 000 човека. Той подчерта, че руските части вече са поели инициативата по цялата линия на бойно съприкосновение и продължават да изтласкват противника. Шойгу припомни, че военните освободиха Первомайское, Богдановка и Новомихайловка в ДНР и разширяват зоната си на контрол в Бердичи и Георгиевка.
ПП

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *