Съветник на Обама: Трябва да водим диалог с Русия

Свят
Чарлз Купчан е бил главен съветник по европейските въпроси по времето на президентството на Барак Обама и е смятан за близък до екипа на сегашния държавен глава Джо Байдън.

Интервю на Чарлз Купчан за в. “Ла Стампа”

Според американския анализатор US Конгресът ще отпусне скоро пари на Киев, но напразно

Експертът смята санкциите срещу Москва за ялови

Чарлз Купчан е бил главен съветник по европейските въпроси по времето на президентството на Барак Обама и е смятан за близък до екипа на сегашния държавен глава Джо Байдън.

“Трябва да градим отношения с Русия, която съществува, а не с тази, която на нас ни се иска. И това е Русия на Путин. А отговорът на съюзниците от НАТО не може да бъде изпращане на войски или предприемане на действия, които водят до ескалация на напрежението”.

Думите са на известния анализатор от Съвета за международни отношения на САЩ Чарлз Купчан и са казани в просторно интервю за италианския вестник “Ла Стампа”. Наблюдателят е бил главен съветник по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност по времето на президентството на Барак Обама и е смятан за близък до екипа на сегашния държавен глава Джо Байдън.

В разговора с кореспондента на “Ла Стампа” във Вашингтон Алберто Симони анализаторът изразява надежда, че Конгресът на САЩ скоро ще даде зелена светлина пред протаканата с месеци многомилиардна помощ за Киев. Но в същото време Чарлз Купчан подчертава, че било голяма заблуда да се мисли, че новите пари и купените с тях оръжия ще позволят на Украйна да спечели войната. За него “този прозорец на възможност” се е затворил миналото лято с провалените опити на Киев да си върне Донбас и окупираната част от Южна Украйна. “Шансът Киев да възстанови териториалната си цялост на бойното поле е много малък – подчертава наблюдателят и натъртва: “Следователно трябва да обсъдим трезво с украинците как да прекратим конфликта и аз много вярвам, че тези разговори вече са започнали зад кулисите”.

Отговаряйки на въпроса какво е посланието на проведените миналата седмица в Русия президентски избори, Чарлз Купчан заявява: “Путин все още е тук и ще остане. И всъщност не го казват само изборите, а цяла поредица от събития. Санкциите, нека бъдем честни, не проработиха, Русия премоделира веригата си за доставки, като се обърна към други партньори – Китай, Индия, Централна Азия, Турция, Грузия. Войната не е спряла и икономиката є все още върви добре. Преди няколко месеца всички казваха: “Сбогом Владимир!”. Но днес Пригожин е мъртъв, Навални е мъртъв, опозицията няма власт и какво остава? Путин управлява всичко”.

После анализаторът изтъква, че именно за това трябва да се работи с президента на Русия, макар за съжаление да се знае много малко за неговите цели. “Понякога изглежда, че иска да свали Зеленски и да върне Украйна обратно в сферата на влияние на Кремъл, друг път говори за преговори”, посочва Купчан.

Колкото до отношението към НАТО на Доналд Тръмп, ако стане отново президент на САЩ, наблюдателят смята, че той не е толкова безотговорен, че да измъкне САЩ от Алианса или пък да изтегли американските войски от Европа. “Разбира се, очаквам ясно съкращаване на помощта за Украйна и преговори с Путин – казва екссъветникът на Барак Обама – но не мисля, че изборът му ще взриви отношенията с Европа – те ще претърпят промени независимо от неговата политика”. После обяснява, че Европа вече е поела пътя към т. нар. стратегическа автономия, тоест инвестира повече в сигурността и отбраната и ако Байдън бъде преизбран, щяла да бъде по-солиден партньор, а ако Тръмп победи, европейците щели да могат да вървят сами напред. Макар че според Купчан, за да може Европа да носи реална геополитическа отговорност, били необходими цели две поколения.

Но това, което можело да разклати Европа и отношенията є със САЩ, според анализатора било настъплението на десницата в нея и “разклащането” на политическия център. Ето защо трябвало да се държат под око най-вече Франция, където в близко бъдеще можела да се наложи крайната десница на Марин льо Пен, както и Германия, където християнсоциалният съюз и социалдемократите можели да отстъпят пред крайнодесните сили. “Ако привързването към европейските принципи отслабне в Берлин и Париж, или в скандинавските страни, тогава ще навлезем в ново опасно измерение”, предупреждава Чарлз Купчан.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *